Социолози предвиждат експертен или малцинствен кабинет в прескачането на червени линии

8427
Социолози предвиждат експертен или малцинствен кабинет в прескачането на червени линии
Снимка: БГНЕС

За да се направи правителство в този парламент, трябва да се прескочат значителните червени линии. Това заяви социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова в сутрешния блок на БНТ след края на вчерашния парламентарен вот.

Тя посочи, че ГЕРБ остава първа политическа сила, но остава все по-невъзможна ситуацията да състави правителство. Не бива да гледаме само и единствено на първата политическа сила съставяне на правителство, което дава съществено предимство на партиите на протеста, изтъкна Димитрова.

Най-хубавото на новия парламент - Пеевски може да е притеснен

Не, не е сеирът. И шоуто не е. Най-хубавото е, че поне по предварителни заявки сега има де факто пълно изравняване от три страни в парл...

Тя е убедена, че ако се стигне до съставяне на правителство, ще се обърне вятърът към промяна. Трябва да има партии, които да гласуват експертното правителство, посочи Димитрова. Според нея президентът ще се обърне към повече партии към формулировката за експертното правителство. Шансът да се реализира такъв тип управление, не можем да сме сигурни, но го оценявам като по-слабо, изтъкна Боряна Димитрова.

„Мандатът ще отиде в една политическа сила, която изразява заявка за промяна. „Има такъв народ“ могат да съберат останалите протестни партии и те ще се нуждаят от още една политическа сила – всички срещу ГЕРБ“, коментира Димитрова.

В момента сме в един врящ котел и не се знае какво ще се случи, посочи Боряна Димитрова. За нея голямата изненада на парламентарните избори е „Има такъв народ“. Тя би откроила три неща след изборите – мобилизация на по-младите хора, БСП драматично пада и позволява на „Има такъв народ“ да се представи добре, Слави Трифонов се обърна към хора, които не се занимават с политика.

За ГЕРБ е страшно важно да избегне нови избори и служебен кабинет на президента Румен Радев, посочи социологът Андрей Райчев. Според Райчев решението пред ГЕРБ е малцинствено правителство или нови избори. Другото решение, по думите на социолога единствено, което може да предложи Борисов е експертно правителство, но въпросът е кой ще бъде министър-председателят.

ГЕРБ остава първа политическа сила, но губят инициативата, те не са в инициативата. По думите на социолога нищо изненадващо не се случило от парламентарните избори. ГЕРБ са изчерпали възможността да лидират страната по начина, по който я лидираха дотук. „Без ВМРО шансът да съставят правителство - с кого?“, запита Райчев.

Мнение: Близо 20% варира купеният вот на изборите

Ако се правят някакви обективни оценки на база статистически процедури купеният вот на изборите варира от 5-6 до 18-19%. Toва заяви Тих...

БСП е напълно непредвидима какво ще направи и какво ще стане, защото не се знае дали лидерът ще оцелее. Тепърва щяло да се види какво да стане. Андрей Райчев определи като унизителната и страшна загубата на Корнелия Нинова, те са на историческото дъно. „Корнелия Нинова направи БСП малка лидерска партия“, изтъкна Райчев.

Слави Трифонов първи успя да влезе в унисон с новия човек – това му е победата, оцени социологът.

По отношение на машинното гласуване, Андрей Райчев смята, че е много по-бързо, много по-хубаво и не е трудно. Много хубаво гласуване и не знам защо не гласувахме и преди така, недоумява Райчев.

Прочетете още по темата: Мнение: Близо 20% варира купеният вот

Прогноза: Бързи предсрочни избори ще бъдат спечелени от Слави Трифонов

Прогноза: Бързи предсрочни избори ще бъдат спечелени от Слави Трифонов

Ако отидем на нови избори, Слави най-вероятно ще ги спечели. Така казва теорията – поправителният изпит може да бъде издържан. То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика