X
 
 

София и Скопие се разбраха за общо отбелязване на Деня на Кирил и Методий

1177 1
София и Скопие се разбраха за общо отбелязване на Деня на Кирил и Методий
Крачка напред в сближаването на позициите по интерпретацията на общата история между България и Македония е постигната на заседанието на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси в София. Това съобщи съпредседателят на комисията от българска страна професор Ангел Димитров, който е бивш посланик на България в Скопие. Той допълни, че е постигнат напредък в научното обосноваване на общото отбелязване на Деня на светите братя Кирил и Методий и на възрожденския писател Григор Пърличев, предаде БНР.

Сред спорните теми са били въпроси от общата средновековна история, сред които съвместното честване и от двете държави на личността на цар Самуил. Димитров призна, че трудно се преодоляват утвърдени с десетилетия тези.

Пореден протест в софийски квартал - заради застрояването и липса на условия за отглеждане на деца

Втори протест заради неуредиците със застрояване, паркиране и липса на детски градини ще се проведе в столичния квартал "Обеля". Той за...

„Не сме вдигнали ръце. Смятаме, че тази тема - става въпрос всъщност за извора на личности и събития, които смятаме, че са част от общата история и трябва да получат необходимото внимание и на политическо ниво. Ще обсъждаме и по-нататък. Обществото трудно приема такива промени. Колкото по-лесно преодоляваме бариерите, които са стояли между нас, толкова по-сигурно е, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество ще бъде пълноценно приложен“, коментира още Димитров.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Ние нямаме морално право да искаме от потомците на Вардарските българи как сега да се наричат, както и те нямат нито правно основоние, нито морално право да променят със задна дата българската история и да отричат своя български произход ! ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ СА ЖЕЛЕЗНИ ! Както е известно, цар Самуил се сродява с унгарския крал Геза, като жени сина си Гавраил Радомир за дъшерята на крал Геза - пр виж още ›› инцеса Маргарита, а дъщеря си Теодора Косара - за черногорския княз Иван Владимир. Без да съм специалист по история, надникнах в генеалогичното дърво на унгарските владетели (HUNGARY KINGS - Foundation for Medieval Genealogy) в периода от 955 до 1301 г. (PRINCES of HUNGARY 955-1000, KINGS of HUNGARY 1000-1301). Там ясно и недвусмислено е записано, че както Гавраил Радомир, така и баща му Самуил, така и племенника на Самуил - Иван Владислав са български царе !!! Надникнах също в Черногорския препис на известния Дуклянски летопис, в който средновековният автор разказва на сръбски език историята на цар Самуил, на сина му цар Гавраил Радомир, на дъщеря му Теодора Косара и нейния мъж - чернокорския княа Иван Владимир, както и на племенника на Самуил - цар Иван Владислав. Там авторът също разказва, че Самуил "се е въздигнал из средите на българския народ" и че племенника му Иван Владислав е български цар - факт, който е повърден от самия цар Иван Владислав в надписа на Битолската каменна плоча ! А да не говорим за Византийските източници, в които толкова подробно се говори за делата на българския цар Самуил, както и за писмото на цар Калоян до папа Инокентий III, в което той се представя като продължител на български държавни традиции на цар Самуил...