Спомен от коронавирусната есен – сега Сачева говори как трябва да се научим да живеем с вируса

3799
Спомен от коронавирусната есен – сега Сачева говори как трябва да се научим да живеем с вируса
Снимка: БГНЕС

Нещата в България са коренно различни – промяната е видима. Тогава миришеше на гражданска война – все още имаме нужда от политици, които мислят за държавата, не за личния интерес. Това заяви социалният министър Деница Сачева.

Мерките са на практика разхлабени от 1 февруари, така че не може да се твърди, че са повлияли на плавния ръст на случаите на коронавируса, продължи Сачева. Припомняме, че децата в детските градини и между I и IV клас са присъствено на уроци от началото на януари. На въпрос къде е логиката на разхлабването, отговорът беше, че трябвало да се намери "много тънък баланс" между коронавируса, психическото здраве и "други интереси" като даде пример за друг интерес – образованието.

Надя Клисурска: Управляващите се провалиха в социалната сфера и обрекоха на бедност българите

Остри обвинения за несправяне със социалната политика получиха управляващите от БСП в парламента. "Тази сряда министър Сачева гръмко и...

По отношение на фитнесите са взети добри мерки – да няма струпване на хора. "Трябва да се научим да живеем с вируса, не можем постоянно да се крием и да стоим затворени", заключи пред БНТ Сачева с познатите думи на Бойко Борисов от есента. Социалният министър избегна пряко да коментира препоръките на Националния щаб и че оттам не са били съгласни да се отваря друго освен училищата.

На въпрос дали се предвиждат нови мерки в помощ на икономиката, Сачева отговори, че ако нещо се предвижда, щяло да е от 1 април. Не можело обаче да се разчита само на заеми – трябвало да работи и икономиката. Социалният министър смята и, че твърде рано да се говори за затягане на мерки – само няколко дни имало с тенденция на увеличение на случите на COVID-19.

Сачева отрече и, че управлението на Борисов харчи пари популистки за избори. За добавката от 50 лева за пенсионерите социалният министър обясни, че толкова "горе-долу" е средният разход за лекарства за най-възрастните. Тя каза и, че не било обещано само до изборите да се дава тази добавка, ами имало вече намерение да се увеличи до края на април, докогато е извънредната епидемична обстановка засега.

Най-добре работещата икономическа мярка е 60 на 40, запазени са почти 300 000 работни места и са похарчени 800 млн. лева, смята Сачева. И пак повтори как заради административни трудности се забавили пари за хора с трудови договори (24 лв. на ден) – обемът от работа бил свръхголям, 2000 чиновници се занимавали с 46 000 заявки. Около 2300 души били със сбъркани документи, каза Сачева, според която "при добро желание може да бъдат намерени хора, на които е платено навреме".

Деница Сачева: В момента нямаме забавяне по мярката "Запази ме", 10 млн. са платени за 39 хил. служители

Областен координатор съм на ГЕРБ в Добрич, ще участвам в изборите. Това обяви в предаването "Лице в лице“ по БТВ социалният минис...

За самоосигуряващите лица, Сачева посъветва да кандидатстват по мярката за временна заетост, за да получават 290 лв. на месец, както и за мярката за безлихвените кредити. На този етап поддържаме безработицата около 7% - нашият стремеж е да поддържаме ниво от 7-7,5%. Дали има промени в посока нагоре - ще видим в края на февруари, по думите на Сачева.

За финал социалният министър обяви, че "Цветан Цветанов по-скоро сплотява ГЕРБ". Ако е имал данни за нередности, отдавна е трябвало да ги сподели в прокуратурата, той има опит, добави Сачева. Не обсъждаме вариант за бъдещо управление и участие в него на ГЕРБ без премиер да е Бойко Борисов, каза Сачева. Тя смята и, че Румен Радев притиска БСП да вземе решение да го подкрепи за втори мандат. Според нея, Радев "бягал пред вятъра" и постоянно губел с тази стратегия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика