Според Нинова България ще удължи войната, ако изпрати оръжие на Украйна

5800
Според Нинова България ще удължи войната, ако изпрати оръжие на Украйна
Снимка: БГНЕС

Даване на оръжие означава удължаване на войната. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред медиите в Народното събрание.

Тя коментира темата за изпращане на оръжие в Украйна и как ще действа от тук нататък БСП. "Нашата позиция остава непроменена, тя е политическа, взета е на всички форуми на партията. Ако искате ще ви повторя, мисля, че няма смисъл. Що се отнася до разговорите, не съм участвала в тези срещи (бел. ред. срещите на представителите на институциите с външния министър на Украйна Кулеба). Не знам какво се е коментирало", каза тя.

Нинова коментира и думите на външния министър на Украйна, че който е против военна помощ за Украйна, подкрепя Русия. "Това е негово мнение. Има право да го изразява. Смятаме, че помагаме на мира, даване на още оръжие - означава удължаване на войната. Ние сме за мир, спиране на военните действия и започване на преговорите", каза още Нинова. 

Корнелия Нинова: Не е възможно да отстъпим за РСМ

"Не е възможно да отстъпим за Република Северна Македония." Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова в ефира на Българс...

Тя заяви, че е запозната с позицията на "Демократична България". "Нека да я внесат, да видим какво ще решат", каза още вицепремиерът. 

Нинова коментира и твърденията на министър-председателя на Република Северна Македония, че с посещението на делегацията ни в Битоля се вадят духове от миналото и се засилва езикът на омразата. "Подобно изявление затруднява диалога и разговорите. По-скоро би трябвало да се въздържаме и двете страни, ако искаме да има някакъв напредък. Ако ме питате принципно за позицията ни, тя отново остава непроменена. Да се изпълни двустранния договор между България и Северна Македония", каза още Нинова. 

Тя отговори на въпрос дали усеща натиск върху правителството и Кирил Петков за вдигане на ветото. "Ако върху г-н Петков има натиск, не мога да коментирам, не усещаме върху нас такъв", отговори Нинова. 

Вицепремиерът заяви, че БСП не поставя червени линии и не извива ничии ръце. "В политиката най-важното нещо е да имаш позиция, тя  да е ясна, да поемеш отговорност, да я изговориш и да имаш силата да я отстояваш", коментира Нинова. 

Ние сме против санкциите традиционно

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след въпрос на bTV. Тя категорично изключи петролно и/или газово ембарго, защото няма как да ...

Нинова отговори и на въпрос защо е уволнила ръководството на "Кинтекс". "Причината за взетите мерки е доклад на Инспектората. Както знаете, обещахме ви, че ще направим преглед на състоянието на държавните дружества. Започнаха да излизат вече резултатите от проверките. Имаме един доклад от Сметна палата за ДКК, сега имаме от Инспектората за "Кинтекс". Искам да ви обърна внимание, че се позоваваме не на медийни публикации, а единствено и само на официални документи, на оторизирани органи да правят проверки", обясни Нинова. 

Тя заяви, че има наличие на конфликт на интереси по отношение на директора на "Кинтекс"."И не само това - и други нарушения. Инспекторатът препоръча да се препратят тези констатации на прокуратурата и на АДФИ. Изпълнила съм стриктно това, което препоръчват инспекторите. Що се отнася дали в новия борд са назначени хора, свързани с БСП или нейни членове - виждате, че новият борд е само от професионалисти и от нито една партийна личност", изтъкна тя. 

Министърът спря вниманието си и на темата с инфлацията. В тази връзка тя отчете, че има напредък в коалицията и начало на съгласие да се направи в няколко посоки мерки. "Данъчни мерки - намаляване на ДДС на някои храни върху хляб плодове и зеленчуци, включително и нулева ставка се обсъжда, намаляване на ДДС на горива, ток, парно и вода", каза още Нинова. Тя заяви, че се обсъжда облагане на свръхпечалбите, натрупани в енергийните дружества. "Решението да се вземе дивидент само от държавните енергийни дружества, поставя държавния и частния сектор в неравнопоставено положение", коментира още вицепремиерът. 

Нинова обърна внимание, че се коментира преизчисляване на пенсиите и се спори по ръста на минималната заплата. "Важното е, че има много добро разбиране от страна на партньорите", добави тя. По думите й противоречия възникват за тавана на цените, а втората тема е за необлагаем минимум, който според нея ще помогне на най-бедните хора. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика