Станишев: България трябва да защити правата на българите в Украйна

13323
Станишев: България трябва да защити правата на българите в Украйна
Снимка: БГНЕС

Основно задължение на България е да защитим правата на българите, живеещи в Украйна. Това заяви във видеообръщение лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев след разговор с председателя на Асоциацията на българите в Украйна Антон Кисе.

Станишев заяви, че в петък, 21 март, ще се срещне с представители на нашите сънародници в Украйна, която през последните месеци изживява тежка политическа и икономическа криза.

"За много българи ще бъде полезно да чуят гласа на българската общност в тази държава. Изобщо кризата в Украйна влезе дълбоко в сърцата на всеки българин ...и за съжаление пак послужи като повод за разделение", констатира Станишев.

Той призова българите да не се делят на фили и фоби. "130 години се занимаваме с едно и също – кой кого мрази, кой кого обича. Трябва да излезем от този затворен цикъл, защото той не е полезен за българската държава и за всички нас", категоричен е лидерът на българските и европейски социалисти.

Станишев подчерта, че ситуацията в Украйна е изключително тежка. "Не бива да допускаме и този път България да бъде жертвата в един голям геополитически сблъсък между големи сили. Така беше при падането на Берлинската стена, така беше и при югоембаргото. Има такава опасност и сега", предупреди той и добави: по тази причина трябва да се действа мъдро, неемоционално и държавнически.

"Трябва да избегнем възможността България да претърпи тежки икономически загуби. България не може да следва просто волята на една или друга голяма сила, а да защитим нашия интерес и да гарантираме нашето европейско бъдеще и наред с готова да запазим добрите си отношения и с Русия, и със Съединените американски щати", категоричен е Станишев. Според него това е възможно, ако не се разделяме и противопоставяме заради някакъв краткосрочен политически интерес, на когото и да било.

Трябва да потърсим националния интерес, националната позиция и заедно да отстоим интересите на България и българската общност в Украйна, заяви в заключение Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика