Станишев е безспорен фаворит за ПЕС

5854
Станишев е безспорен фаворит за ПЕС
Снимка: БГНЕС

Тази вечер е последното изслушване на двамата кандидати за лидери на ПЕС – сегашният президент Сергей Станишев и испанеца Енрике Барон Креспо. Двамата ще се изправят пред групата си в Европейския парламент, за да заявят позициите и стратегиите си за развитието на европейската левица.

Това е последното публично представяне на претендентите за лидер на ПЕС през следващия мандат преди конгреса, който ще се проведе на 12 и 13 юни в Будапеща. Самият избор на следващия президент на ПЕС ще бъде направен от 419 делегата на 12 юни – петък, и резултатите ще станат известни още същата вечер.

EurActiv: Станишев вероятно ще спечели изборите за лидер на ПЕС

Партията на европейските социалисти (ПЕС) трябва да избере новия си председател на 11 юни. Според вътрешен източник германските и австр...

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев е безспорен фаворит за поста още от януари тази година. Срещу него с доста голямо закъснение се изправи само една кандидатура – на испанеца Енрике Барон Креспо, издигнат от Испанската социалистическа и работническа партия.

За разлика от Станишев обаче той не е в активна позиция, макар да е бил и евродепутат, и председател на Европейския парламент, но в началото на 90-те години на миналия век. Бил е и министър на транспорта на Испания. Енрике Барон Креспо е на 71 години, а издигането му за престижния пост е плод на вътрешнопартийни борби в испанската партия, заявиха запознати с настоящето й, предаде БЛИЦ.

Предварителните сондажи сочат, че Станишев има значителната подкрепа на повечето делегати на форума. На него ще присъства и българска делегация, водена от Михаил Миков, както съобщи самият той. „Станишев има нашата категорична подкрепа за лидер на ПЕС не само защото е българин, а и заради другите перспективи пред ПЕС, които той ще отстоява”, обясни Миков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика