Станишев: Вотът на недоверие за "Сигурност" беше възможно най-неподходящият

11157
Станишев: Вотът на недоверие за "Сигурност" беше възможно най-неподходящият
Снимка: БГНЕС

Темата „Сигурност” е най-неподходящата тема за вот на недоверие, която Борисов и Цветанов могат да измислят. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев по повод готвения вот на недоверие от ГЕРБ, предаде „Фокус”.

„Те за какво са – за това да се възстанови системата за незаконно подслушване, която беше констатирана от Прокуратурата? 800 души – журналисти, общественици политици, са били подслушвани. Това ли ще защитават или това, че по тяхно време МВР се превърна в партизирана институция и инструмент за репресии срещу бизнеса? Или ще защитават това, че имаше няколко тежки пробива в националната сигурност по времето на г-н Цветанов, като се започне от първия терористичен акт от десетилетия на територията на България с жертви, взривът на Петолъчката?”, коментира Станишев. Той припомни и случаят със с. Коиловци и френски командоси и никой не обясни как са се озовали на територията на страната.

Борисов към Станишев: Не участваме в разцеплението на БСП

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати отворено писмо до лидера на БСП Сергей Станишев по повод спекулациите, че съществуват договорки и...

Убеден съм, че правителството има много ясни и сериозни аргументи за работата, която е свършена в сектор "Сигурност", допълни Станишев. Нямам никакви притеснения от политическия дебат на тази тема.

Като едно от постиженията Станишев посочи възстановяването на контрола върху използването на СРС.

Според лидера на БСП се е овладяла кризата с бежанската вълна. „Една изключително тежка криза, за която по времето на Цветанов нищо не беше направено, и България се оказа неподготвена за бежанската вълна. Всички виждате, че проблемите от август, септември, са овладени с много решителни, координирани действия и прилагане плана на правителството в тази област”, отбеляза Станишев.

„Подготвен и внесен е Законопроект за МВР, който се подкрепя и от служителите, и от синдикатите в МВР. Създават се ясни правила за кариерно развитие на базата на професионалните качества и резултати, а не по някакъв политически или партиен произвол. Отговаря на всички социални очаквания на синдикатите. За първи път се плаща в пълен обем за извънредния труд на полицаите”, отбеляза лидерът на БСП. „В закона е залегнал акцент върху битовата престъпност, защита на гражданите, на тяхната собственост, здраве и живот”, каза той.

Станишев: Върнах дълга си към Първанов

Председателят на БСП Сергей Станишев отвърна на приятелския огън от страна на Георги Първанов. При гостуването си в "Шоуто на Слави" то...

Ще използвам този случай да се обърна към Георги Първанов, към Румен Петков, към други членове на БСП, които заявяват, че застават зад някаква листа на друга политическа сила, защото ще се явяват на избори за Европейски парламент в някаква форма на коалиция, да преосмислят това тяхно решение, заяви Станишев.

„Слушам аргументите и намеренията им, звучат красиво – ГЕРБ трябва да останат в опозиция още дълго време, подкрепят правителството на Пламен Орешарски. Това трябва да бъде покрито с действия. Призовавам ги да чуят гласа на партията, на хората – 167 конференции са излезли с ясни декларации, които никой не им е диктувал. Хората имат много здрав инстинкт. И един загубен глас за Левицата, за БСП, защото тя е основния носител на лявото в България, за Коалиция за България, това е глас в подкрепа на Борисов. Това хората го осъзнават. Затова другарски се обръщам към тях – да разберат значението на тези избори не на думи, а чрез действия и да преосмислят тази своя позиция. Всички в БСП разбират добре, че е шизофренна позицията – аз съм в БСП, но работя, подкрепям, организирам друга политическа сила. На избори се явяват политически сили, а не граждански сдружения”, коментира Станишев.

„БСП и Националният съвет не са наказателен взвод. Искам да кажа много ясно – изключително сме толерантни към всякаква критика, към различно мнение, към неговото изразяване”, подчерта той. „Важно е всеки да е способен да носи своята отговорност за своите действия”, каза още лидерът на социалистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика