Статия на "Дойче веле" за "двете лица" на Румен Радев предизвика Президентството

7368
Статия на "Дойче веле" за "двете лица" на Румен Радев предизвика Президентството
Снимка: ПЦ на Президента

Статия на немскоезичното издание „Дойче веле“ от 13 май, озаглавена „Двете лица на Румен Радев“, стана повод за остра двойна реакция от прессекретариата на българския президент. От "Дондуков" 2 първо изпратиха право на отговор до генералния директор на медията, а след като три дни той не беше публикуван, от пресцентъра на Радев отново атакуваха германското издание.

„В навечерието на посещението на българския държавен глава в Германия, немскоезичното издание на „Дойче веле“ публикува статията „Двете лица на Румен Радев“. Материалът не отговаря на професионалната етика и журналистическите стандарти, още повече, че редица твърдения, свързани с дейността на президента Румен Радев, категорично не отговарят на истината“, пише в позицията на Президентството относно отказа на право на отговор, изпратена до медиите.

Радев от Хамбург: Диверсификацията на газ и петрол ще реши проблемите, но не дългосрочно

Президентът Румен Радев се срещна с кмета на Хамбург Петър Ченчер. Кметът Ченчер отчете, че Германия, както и България, са много зависи...

„Разбира се, право на една свободна медия е да интерпретира обществените процеси, но когато този анализ се базира върху неверни слухове и интерпретации, възниква въпрос за достоверността и почтеността на представената информация. Не се вписва в традициите на една свободна обществена медия да отказва право на отговор по отношение на публикуван материал, срещу който има аргументирано възражение, че внушава определени недостоверни изводи“, пишат още от "Дондуков" 2.

Статията в „Дойче веле“ е публикувана в навечерието на срещите на Радев с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и с канцлера Олаф Шолц. В нея авторите пишат за връзките на българския президент с Москва, за възраженията му срещу изпращане на военна помощ за Украйна и за битката му с Бойко Борисов в предходния му мандат, която е определена по оста „прозападни – проруски интереси“.

„Дойче веле“ наричат визитата на Радев в Германия „взривоопасна“, защото „от началото на войната в Украйна бившият пилот се завърна в политическата си орбита – там, където тя започна: в Москва“. Изданието припомня биографията на президента, включително присъединяването му към БКП в края на 80-те и връзките му с „наследниците“ на комунистическата партия – БСП.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призна след изборите (б.а. – президентския вот през 2016), че е дискутирала кандидатурата на Радев с Леонид Решетников, бивш генерал от разузнаването и ръководител на Московския институт за стратегически изследвания. Решетников преди това провел проучване в България, за да определи профила на най-обещаващия кандидат – с помощта на Николай Малинов. Резултатът бил Румен Радев, за когото Решетников се надявал да обърне ориентацията на България от Запада към Русия, пише „Дойче веле“.

В материала се описва враждата между Радев и бившия премиер Бойко Борисов. Авторът Кристофер Неринг я определя като контраст между „прозападна и проруска ориентация, популярен и елитарен политически стил, пожарникар срещу офицер“.

Радев пред българите в Германия: Кабинетът трябва да работи прозрачно

Обещанията за възстановяване на справедливостта и върховенство на правото трябва да се изпълняват от българското правителство, а инстит...

Големият пробив на Радев, според „Дойче веле“, идва със свалянето на Борисов и назначаването на двете служебни правителства, а "най-големият му успех" е избирането на министрите Кирил Петков и Асен Василев. Това засили имиджа му на реформатор и му гарантира политическо влияние, непредвидено в Конституцията. Но всичко се разпадна от началото на войната в Украйна, добавя медията.

От началото на атаката на Путин в Украйна, Радев направи пълен кръг около политическата си орбита. Той започна кариерата си в Москва и точно там, изглежда, се приземява отново. Не е ясно дали симпатиите му към Русия произхождат от дълбоки убеждения, или от връзки с русофилското движение, така широкоразпространено в България, пише в материала „Двете лица на Румен Радев“.

Изданието цитира „кръговете на НАТО в София“, според които българският президент се обявява срещу това Алиансът да пази българското небе и срещу военната помощ за Украйна. Според материала – Радев ще действа като лоялен съюзник и носител на мира при визитата в Германия и ще играе роля, специално подготвена за посещения в Западните страни. Проруската, националистическа и анти-НАТО реторика е запазена само за българската вътрешна политика, констатират от „Дойче веле“.

На 19 май в статията все още не е добавено правото на отговор на Президентството, който е бил изпратен на 16 май от Кирил Атанасов – секретаря на Радев за връзки с медиите, до генералния директор на „Дойче веле“ Петер Лимбург и до автора Кристофер Неринг.

„Считам, че информирането на германската общественост за теми, свързани с България, се гради на отговорността на една обществена медия към гражданите и на двете държави. В този процес водещи следва да са фактите, независимо от пристрастията и убежденията на анализаторите. Обективното отразяване е важно условие за утвърждаването на образа на всяка медия като надежден източник на информация. Тази значимост нараства още повече, когато става въпрос за възприятията, които тя създава в гражданите на две приятелски и съюзнически държави. В статията „Двете лица на Румен Радев“ тези принципи не са спазени и направените изводи се базират предимно на неверни внушения, а не върху реални факти“, пишат от „Дондуков“ 2 в правото си на отговор.

Президентът Радев: Политиката на "Булгаргаз" е неразбираема, бизнесът иска предвидимост

"Ценовата политика на „Булгаргаз“ е неразбираема и извън политическата и управленската логика. Да обявяваме цени за юни и ю...

От Президентството оборват тезата, че политическото противопоставяне на Радев с Бойко Борисов е сблъсък на прозападна и проруска позиция. Оттам изтъкват, че президентът се е борил срещу „порочния корупционен модел“ на бившите управляващи. От прессекретариата на Румен Радев наричат „внушение“ твърдението, че президентът черпи подкрепа за високия си политически рейтинг от успешни министри в служебното правителство, които днес са премиер и вицепремиер.

От „Дондуков“ 2 повтарят и тезата на Радев, че е против оръжие за Украйна, защото в зоните на сражение живее голяма българска диаспора, която може да стане жертва на тази военна помощ. "Румен Радев осъди агресията и войната на Русия срещу Украйна не при посещението си в Прага на 10 май, а още на 24 февруари на свиканата от него среща на институциите в София. И това не е еднократен акт от страна на държавния глава“, пише още в непубликувания отговор.

„Напълно невярна е тезата, че президентът Румен Радев е изразявал позиция срещу съюзническата подкрепа за засилена охрана на българското въздушно пространство в условията на военен конфликт в съседство. Ако статията се градеше върху публичните изказвания на президента и официалната информация, публикувана на интернет-страницата на президентската институция, а не на манипулативни медийни интерпретации, нямаше да се стига и до подобни неверни твърдения“, добавят от прессекретариата на Радев.

„Президентът Румен Радев не е започвал политическата си кариера от Москва, независимо от користните внушения. Преизбирането на президента през ноември 2021 г. е достатъчно доказателство за оценката, която българските избиратели дават на тази безпомощна пропаганда. Както Ви е известно, други европейски политици обаче са избрали да представляват руски интереси и капитали и в това отношение политици от Германия не правят изключение“, са написали още от Президентството до „Дойче веле“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика