Стефан Янев: Няма документ на НАТО и ЕС с думата "война", позовах се на цитат на Путин

10597
Стефан Янев: Няма документ на НАТО и ЕС с думата "война", позовах се на цитат на Путин
Снимка: БГНЕС

"Не използвах думата "война", а се позовах на един цитат, цитирах това, което каза президентът Путин и се позовах на факта, че използването на тази дума, на думата "военна операция" и всички атрибути на военното говорене трябва да е много специфично и много отговорно. Ако забелязвате, никъде в официалния език и на НАТО, и на Европейския съюз няма документ, в който да е използвана думата "война". Трябва много внимателно да боравим с думите, защото след войната идва дипломацията. Идва начинът на решаване на проблема, който е възникнал". Това каза военният министър Стефан Янев в предаването "Панорама" по БНТ.

Преди ден социалните мрежи бяха скандализирани не само по повод военната инвазия на руския президент Владимир Путин, но и по повод последвалото изказване на военния ни министър Стефан Янев. По-рано той обяви, че в момента война нямало.

Министърът на отбраната е абсолютно неадекватен

"Стефан Янев е абсолютно ненамясто, този човек е неадекватен и се държи все едно Песков му казва какво да прави." Това заяви в студиот...

"В качеството си на министър на отбраната имам отговорност към българските граждани. От една страна те трябва да бъдат информирани, от друга не трябва да бъдат плашени. Тази война в Украйна не носи пряка заплаха за територията на България в момента. Това са оценките, които са споделени и от нашите съюзници в НАТО", допълни той.

Янев разкритикува призивите да се оттегли, като по думите му той е поел Министерството на отбраната с "осъзнат риск в името на националната сигурност и в името на България, защото знаех какво се задава". "Този риск води до факта, че в момента съм подложен на атаки, че ми искат оставката. Искат я хора от коалицията, които подкрепят правителството. Странно, дали си задават въпроса - искайки оставката на член на кабинета, имат ли идея дали това ще промени цялата конструкция? Ще може ли парламентът да произведе ново правителство или се отива на избори", запита Янев.

"Правилният въпрос е как България може да защити най-добре националните си интереси. Да погледнем какво се случва. Без значение евфемизмите, които използваме за войната в Украйна, в крайна сметка не е най-големият проблем в момента. По-големият проблем е, че системата за международните отношения не работи, системата за сигурност е изчерпала своя потенциал да решава кризи от такъв порядък с дипломатически средства. Дипломацията се провали, след нея дойдоха военните действия, защото в историята на човечеството търсенето на начини за разрешаване на диспути до този момент води до тази практика. Ненамирането на решението на масата на преговорите води до намирането на военни решения, каквото се случва и в момента", каза още той.

"Нашето позициониране на международната сцена е много важно. Не съм съгласен, че има малки и големи на сцената, има искащи и неискащи, можещи и неможещи. За да бъдем искащи и можещи обаче, трябва добре да формулираме националната си политика. В този случай България е заинтересована да се позиционира между държавите, които говорят, че състоянието на международната система не дава резултати и ако трябва да бъде променена по пътя на преговорите, то ние трябва да участваме в тях", каза още Янев.

Стефан Янев участва в срещата "Букурещ-9", министрите осъдиха категорично действията на Русия

Министърът на отбраната на Република България Стефан Янев участва в среща на министрите на отбраната на страните от формата „Буку...

"България няма по-твърда или по-мека позиция, има една позиция - в защита на националния ни интерес в рамките на НАТО, тъй като това е осъзнатият избор на България. Нашата позиция е съгласувана и добре разбрана, приета и до голяма степен копирана от други страни", категоричен бе той. И обяви наратива за българския батальон за нихилистичен. "Българската армия няма един батальон и има 6 сертифицирани от НАТО батальонни бойни групи. Няма нежелание чуждестранни войски от НАТО да влязат в България и това се знае от съюзниците ни. И в момента у нас има испански сили. Бойната група, която подготвяме, е отворена за участие и на други страни", заяви той. "България и в момента помага на Украйна, преди всичко с хуманитарна помощ", добави бившият служебен премиер.

Всичко по темата с войната в Украйна - следете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика