Столичната община не е съгласувала сформиране на граждански патрули

16888
Столичната община не е съгласувала сформиране на граждански патрули
Снимка: БГНЕС

През последните няколко дни в публичното пространство представители на националистически организации обявиха, че формират граждански патрули, за което са уведомили Столична община. В Столична община не са постъпвали уведомления за сформирането на граждански патрули. В случай, че постъпят такива, те няма да бъдат съгласувани, защото са в разрез с българското законодателство и демократичния правов ред. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Съгласно българското законодателство органите на МВР и правораздавателните институции упражняват правото да опазват обществения ред и да гарантират собствеността, здравето и живота на гражданите. Формирането на частни отряди, които да изземат техните функции и да упражняват закона от свое име е не само незаконно, но е и сериозна опасност за реда и сигурността в държавата, напомня кметът. 

Ситуацията в София и другите населени места, в които се настаняват бежанци и има приток на имигранти, е предизвикателство както за държавата и службите за сигурност, така и за местните власти. В тази ситуацията опитите на отделни лица и организации да трупат рейтинг като подклаждат нетърпимост и омраза и си играят със страховете на хората са недопустим и не трябва да бъдат толерирани. Те представляват реална опасност за сигурността на гражданите и правовия ред. Посяването на омраза, ражда насилие. Затова цялото общество и институциите, трябва да се противопоставим на агресията и призивите за саморазправа, смята още Фандъкова.

До момента Столична община е изградила допълнително осветление и видеонаблюдение в районите около бежанските центрове - „Овча Купел", „Враждебна" и „Военна рампа". Допълнително се монтират камери за видеонаблюдение и осветление в централна градска част - около пл. Бански, минералните извори, ул. „Пиротска" и преките й. Изграждането им трябва да приключи в рамките на две седмици.

Поисках и вече е осигурено допълнителни полицейски патрули в районите с бежански центрове и в централна градска част, където има струпване на бежанци и имигранти, допълва столичният кмет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика