Сюлейман Гьокче: България нарушава правилата на дипломацията

4652
Сюлейман Гьокче: България нарушава правилата на дипломацията
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче подложи на остра критика отношението на България към страната му след двойния атентат в Истанбул преди седмица и се обърна с предупреждение към властите.

Под заглавие „Турция с остро предупреждение към България“ в.“Миллиет“ съобщава, че българското външно министерство реагирало само с препоръката да не се пътува за южната съседка заради високата опасност от терористични атаки, но не се трогнало да покаже съпричастие поне с една съболезнователна телеграма, предаде БГНЕС.

Митов: Там, където свършва дипломацията, започва войната

Там, където свършва дипломацията, започва войната. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов на брифинг след откриването на...

„С голяма тъга посрещаме единствената реакция на Министерството на външните работи на България, която се заключава в предупреждение за българските граждани да не пътуват за Турция. То бе отправено без да бъде засвидетелстван акт на съболезнования и ако трябва, ще предупредя сериозно, че има действия, които са неразделна част от установените правила и етикет на дипломацията“, подчертава Гьокче, цитиран от вестника.

Веднага след двойния атентат в Истанбул от 10 декември, при който загинаха 44 души, в посолството на Турция в София и в генералното консулство в Бургас бяха отворени специални книги за изразяване на съболезнования. Пръв се отзова лидерът на новосъздадената партия ДОСТ Лютви Местан, формация с доминиращо участие на турците, уточнява „Миллиет“.

„Още веднъж изразяваме съчувствието си към новата голяма болка на турския народ. Ние споделяме тази болка, ние живеем с тази болка. Ние сме заедно в борбата срещу тероризма в Турция. Аз съм сигурен, че Турция ще даде своя отговор на тероризма, ние вярваме, че съседната ни държава отново ще бъде страна, живееща в мир“, посочва Местан.

Главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи заклейми терористичните атаки в Турция от името на цялата религиозна общност и заяви, че според исляма никой няма правото да отнема човешки живот.

Италианският премиер с „арогантно” отношение към нашия

В 11 часа днес българският премиер Пламен Орешарски трябваше да се срещне с италианския си колега Матео Ренци. Срещата обаче е била отм...

„Всички български турци следим с особена загриженост новините за нападенията в Истанбул. Терористичните атаки разтърсват не само България, но и Европа, и за съжаление, ние всички трябва да бъдем подготвени за това“, казва зам.-председателят на НПСД Корман Исмаилов. „Нямам думи да изразя болката си. Сърцата ни плачат в кръв, винаги сме заедно с турския народ, с нашия турски народ и с нашата Турция“, изрази съпричастието си към трагедията другият зм.-председател на партията Касим Дал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика