Свидетел по "Костинброд": Няма норма за техническия брак при бюлетините

22476
Свидетел по "Костинброд": Няма норма за техническия брак при бюлетините
Снимка: БГНЕС

Делото срещу бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, който се оказа единственият обвиняем по аферата с бюлетините в Костинброд, беше отложено с един месец. Новото заседание ще се проведе от 9:30 часа на 19 март, в Софийския градски съд (СГС).

Бившият главен секретар на Министерски съвет е обвинен в престъпление по служба за това, че не е упражнил контрол по напечатването на изборни бюлетини през 2013 година.

Витиеватият Цацаров: Имало е политици и занимаващи се с медии, вземали пари от Цветан Василев

Имам неприятното усещане, че процентът на подкрепящите твърдението на Никола Филчев, че кражбата е държавна политика, ще се качва. Това...

Дотук са разпитани четирима свидетели – Димитър Димитров, Божидар Василев, Живко Станкулов и Борислав Крумов. Живко Станкулов е бил в отдела на МС, който е отговарял за бюлетините. Участвал е в комисията по избор за изпълнител за отпечатване на бюлетините. Станкулов обясни, че не всички могат да участват, тъй като не всички разполагат с необходимата техника. Той посочи, че няма нормативи за това колко технически брак ще има при бюлетините. Стана ясно, че за качеството на бюлетините отговаря печатницата, като номерацията е била много прецизна. Д

ейността на Живко Станкулов е била ограничена с отдела на МС, който се е занимавал с провеждането на изборите. Участвал е като консултант и е бил на заседанията на ЦИК, също тала е давал съвети за това как ще изглеждат бюлетините. Според него винаги може да се допусне надпечатване на бюлетини. „Печатницата осигурява охраната на останалите бюлетини, след което ги унищожава. Бракът не се отчита и се предава на вторични суровини", обясни той.

Борислав Крумов е отговарял за охраната на бюлетините. Крумов посочи, че е имало охранителни камери в помещението, където са били бюлетините и то се е заключвало. Охраната е била 24-часова и до тях не е достигал сигнал за нередности.

Димитър Димитров е отговарял за софтуера на охранителните камери на печатница "Мултипринт", към която е имало два входа. Единият е бил заключен постоянно, като служителите са влизали с чипове за достъп. Над 83 са били камерите в печатницата.

И Марин Райков ще свидетелства по делото "Костинброд"

Софийски градски съд (СГС) ще призове бившия служебен премиер Марин Райков да свидетелства по делото за аферата "Костинброд" за засе...

Божидар Василев е бил началник на сектор "Производство" в печатницата. По време на огледа с полицаи и прокурори е било разгледано производственото складово помещение. Според Василев обичайното количество брак зависи от продукта, който се прави. Той заяви, че в производствената част е видял, че бракът е бил окомплектован в палета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com