Събрани са 500 000 подписа за референдум, внасят ги на 10 март

32737
Събрани са 500 000 подписа за референдум, внасят ги на 10 март
Снимка: БГНЕС

Вече са събрани над 500 хил. подписа за провеждането на референдум за изборните правила. Това каза Георги Близнашки, професор по конституционно право и председател на Инициативния комитет за провеждане на народно допитване за мажоритарен вот, задължително и електронно гласуване.

По думите на проф. Близнашки през следващите няколко дни обаче ще продължи събирането, за да се натрупа резерв. Той посочи, че амбицията на членовете на комитета е да внесат събраните подписи на 10 март в Народното събрание, уточни проф. Близнашки, цитиран от Фокус.

ГЕРБ внася 500 000 подписа за референдум днес

В рамките на днешния ден ГЕРБ ще е готов да предаде събраните 500 000 подписа, както е и предварителната уговорка с инициативния комите...

„Самият факт, че се постига този ефект да се надхвърли границата от 500 хил. подписа, означава, че оттук нататък референдумът ще бъде задължителен, т.е. мнозинството в Народното събрание не може да отклони предложението на президента, а рано или късно ще трябва да насрочи референдум по този въпрос, по повдигнатите няколко теми, които са различни аспекти на един и същ въпрос – за реформа на изборната система. Оттам насетне, Народното събрание ще трябва да обсъди въпроса и да прецени. Ще може да направи проверка за валидността на подписите, като ние им предлагаме това да стане в рамките на един разумен срок от десет дни и впоследствие ще имат на разположение една седмица да вземат решението за произвеждане на референдума евентуално заедно с европейските избори“, уточни проф. Георги Близнашки.

Според него, активността на гражданите на евроизборите би била доста по-висока, ако заедно с тях се проведе и референдумът по проблемите и темите, поставени от президента и подкрепени от голям част от българското общество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика