Съдебната власт иска масово нейни служители да не подават имуществени декларации

4902
Съдебната власт иска масово нейни служители да не подават имуществени декларации
Снимка: БГНЕС

Около 10 000 съдебни служители ще бъдат изключени от обхвата на антикорупционния закон, ако парламентът се съгласи с предложенията на Висшия съдебен съвет (ВСС).

През миналата седмица пленумът на ВСС поиска "автентично тълкуване" на разпоредби от антикорупционния закон, който задължава и съдебните служители да декларират своето имущество и интереси. Става дума за деловодители, призовкари, секретари и т.н. Такова задължение имат и държавните чиновници и те вече го изпълняват. От ВСС предлагат и промени в нормативната уредба, които да извадят служителите от кръга на задължените лица. По данни на Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт става дума за 10 000 души. Идеята на съвета е декларации да подават само служителите на ръководни длъжности, пише в. "Сега".

Засега: Общинските съветници без имуществени декларации и принудително довеждане одобри НС

Общинските съветници да се извадят от антикорупционния закон и за тях да отпадне въобще задължението да декларират имущество, несъвмест...

Проблемът за съдебната власт идва при прилагането на разпоредба от антикорупционния закон, според която съдебните служители, в това число и тези от администрацията на съвета, инспектората и Националния институт на правосъдието, всяка година са длъжни да подават декларации за имущество и интереси. Редът за извършване на проверката на декларациите, както и за установяване на конфликт на интереси, се урежда с наредба на пленума на Висшия съдебен съвет. Съветът имаше проект за наредба, но през декември 2018 г. пленумът я върна на работната група за прецизиране на някои текстове. Основното възражение беше срещу идеята във всеки орган на съдебната власт да има комисия от по трима служители, които да проверяват декларациите и да имат достъп до електронни регистри, бази данни и други информационни масиви, включително да искат разкриване на банкова и застрахователна тайна. "Създаваме над 200 по-малки КПКОНПИ-та. Предлагаме служители да разкриват банкова и застрахователна тайна на свои колеги. Мракобесието, което ще сътворим, не е малко", възмути се тогава членът на ВСС Боряна Димитрова, припомня lex.bg.

Правната комисия на съвета обаче настоява парламентът да изтълкува закона. Те дават за пример прокуратури, в които има само по трима служители и би се стигнало до абсурда всички те да са членове на комисията и взаимно да се проверяват. Няма и как тези комисии от служители да имат пряк достъп до банкови и застрахователни тайни.

Изобщо не е ясно дали законодателят ще тълкува закона. ВСС все още чака друго, поискано преди повече от година – по въпроса в кой момент се публикуват невлезлите в сила ефективни присъди, припомня lex.bg. В годишния доклад на Върховния касационен съд се казва, че забраната на съдилищата да публикуват осъдителни присъди, преди осъдените да са вкарани в затворите, води до ограничаване само на публичността на процеса, а не на случаите на бягства или укриване. В доклада председателят на съда Лозан Панов пише, че разпоредбите в НПК и в Закона за съдебната власт остават не само неясни, но са и неефективни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

"Вече дори не се крият": Лена Бориславова с анкета за смяната на външния министър

Кой е Даниел Митов, номиниран от Димитър Главчев за външен министър?

Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Борисов: Фандъкова ще бъде кандидат за депутат, свърши много работа за София

Парите на партиите: По-по-най - ГЕРБ, БСП, ПП и ДСБ харчат повече, отколкото печелят

Как ще гласуваме на изборите 2 в 1: Обяснява Росица Матева

"Сова Харис": В навечерието на евровота Йончева, Станишев и Джамбазки са с най-висок рейтинг

"Не били геймърски компютри, а компоти": Бившият главен секретар на МЕУ отговаря на Йоловски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика