Съдът гледа делото "Костинброд"

28649
Съдът гледа делото "Костинброд"
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд (СГС) ще заседава по делото срещу бившия главен секретар на министерски съвет Росен Желязков. Делото за скандала с бюлетините в Костинброд, предаде БГНЕС.

То започна на 11 юни малко повече от година след скандала с надпечатаните изборни бюлетини, а на 29 септември - 3 месеца по-късно ще се проведе второ заседание по него. То се гледа по съкратената процедура, при която без подсъдимият да признава вина част от свидетелите няма да бъдат разпитвани. Бързо производство поиска адвокатът на Росен Желязков Трендафил Трендафилов. Сред тези свидетели, които няма да бъдат разпитвани в съда, а ще бъдат зачетени показанията им в досъдебното производство е Мая Манолова. Защитата на първото заседание не даде съгласие обаче за Марин Райков и така се очаква все пак бившият служебен премиер и настоящ посланик да свидетелства по време на процеса.

Припомняме, че първият разпитан по делото свидетел бе шефът на печатницата Йордан Бончев. Той си помагаше при свидетелстването със записки и така около 2 часа обясняваше пред съда как е спечелена поръчката и как са отпечатани бюлетините. До момента пред камерите не е говорил подсъдимият Росен Желязков. "Воден от респект към правораздавателната система, от респект към обвинителната теза, уважение към съда и известно самоуважение ще правя своите коментари само и единствено в съдебната зала", е единственото, което Желязков каза до този момент.

Скандалът "Костинброд" гръмна на 11 май 2013 г. – ден преди парламентарните избори. При акция на прокуратурата и ДАНС в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев бяха открити 350 000 незаконни бюлетини, извън тиража от 8 350 000 по договора с МС. Назначена от прокуратурата експертиза показа, че общо откритите в печатницата бюлетини са 480 000, като 351 075 от тях са били напълно годни за урните. На 16 декември 2013 г. СГП внесе в съда обвинителен акт срещу Желязков за престъпление по служба заради неосъществения контрол върху бюлетините. Престъплението се наказва със затвор от 1 до 8 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика