Съюзът на съдиите не иска прокурорите да се месят на съдебната колегия

4406
Съюзът на съдиите не иска прокурорите да се месят на съдебната колегия

Това, което се подготвяше като реформа дълго време, беше само един минимум и накрая дори този минимум не мина. Това заяви говорителят на Съюза на съдиите Иван Георгиев пред Нова телевизия.

За гражданите проблемите по управлението на съда започват при пряк сблъсък със системата. Борим се представителите на съдиите в съдебната колегия да имат мнозинство, борим се за една бройка, подчерта Георгиев. Припомняме, че в съдийската колегия 6 съдии се избират от съдебната система и 6 се избират от парламента, но отделно влизат председателите на ВКС и ВАС, които се избират от Пленума на ВСС и се одобряват от президента. Не се противопоставяме на прокуратурата – не искаме прокурорите да се месят в нашата работа, както и ние в тяхната, посочи той. Проблемът е, че с тази реформа решаващ си остава Пленумът на ВСС т.е. всички участващи, и съдии, и прокурори, посочи Георгиев.

ССБ към съдиите и всички юристи: На 14 декември, от 17.30 часа пред Съдебната палата

Съюзът на съдиите в България (ССБ) проведе днес извънредно заседание за изработване и приемане на стратегия за подкрепа на съдебната ре...

На 16 декември, предстои Ден на отворените врати в съдилищата на България. Всички съдии са ангажирани в този ден, каза Георгиев. Той посочи, че ще има много адвокати, които са съпричастни с реформата. Днес, от 17:30 часа, ще има още една среща на съдии с граждани пред Съдебната палата, добави Георгиев.

Ще има, няма начин да няма предсрочни избори заради съдебната реформа, убеден е Евгений Дайнов. Ничий подпис не важи вече в тази държава, възмути се той. Същевременно социологът Кънчо Стойчев заяви, че излезе така, че Реформаторите са се събрали с нещо, което по никакъв начин не е дясно. Излизаш в гората с крокодил да ядеш пържоли и изведнъж установяш, че крокодилът изяжда теб, защото не е вегетарианец, илюстрира той. Имаме право на бунт, когато държавата не спазва обществения договор, образно посочи Дайнов.

Борисов избра Пеевски, като си мисли, че показа сила, но властта напуска в момента ГЕРБ, категоричен е Дайнов. Според Кънчо Стойчев обаче изборите няма да решат нищо – не вярвам, след последните избори, че в България ще се проведат честни избори. Говори се за някаква стабилност – това е пълно безобразие. Казва се, че ако сега ние не сме на власт, утре всички ще са на улицата. Стабилност да затъваме с по 5-6 млрд. лева на година – това не е стабилност, заяви социологът. Ще има още много избори, много сътресения, преди да си върнем държава „от тези”, каза Дайнов. Той добави, че не всички в България са готови да схванат, че ГЕРБ няма да направи нищо европейско. Петър Москов избра да бъде храносмлян, а Радан Кънев се спаси за бъдеще политически живот, влезе в аналогията за крокодила Дайнов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика