Теодора Генчовска: Няма промяна във френското предложение, всичко зависи от Скопие

2867
Теодора Генчовска: Няма промяна във френското предложение, всичко зависи от Скопие
Снимка: iStock/Guliver

Българският министър на външните работи в оставка Теодора Генчовска съобщи пред БГНЕС, че няма ново френско предложение, което да се различава от вече одобреното от българския парламент.

По-рано днес Стево Пендаровски обяви, че "промененото съдържание на френското предложение за постигане на споразумение между България и Северна Македония е по-добро за Скопие от предходното. "На две-три места в предложението има модификации, които са направени след консултация с двете страни. Ние обаче казахме да не повтаряме грешката от последния път, никой не може – нито президент, нито премиер – никой не може да говори от името на цял народ, на цялата държава, има компетентни институции у нас“, каза той. 

Еди Рама: Братя македонци и албанци, приемете френското предложение

„Последното френско предложение, което е и окончателното, дава на Северна Македония възможност за безусловно присъединяване и про...

Френското предложение за РСМ дойде - какво пише в него?

На 24 юни Народното събрание гласува проекторешение, което има за цел да урегулира спора между София и Скопие и да отвори пътя за европейска интеграция на РС Македония. Проекторешението стъпва върху предложението на френското председателство и го надгражда, така че да бъдат защитени максимално българските интереси. В него се потвърждават условията, при които София може да подкрепи процеса на евроинтеграция на РСМ. Вчера правителството одобри това решение на българския парламент.

На въпрос на БГНЕС дали има ново френско предложение за разрешаване на спора между РСМ и България за започване на преговори за ЕС, което да се различава от вече одобреното от българския парламент Генчовска отговори кратко: "Не".

"Всичко зависи от готовността на Скопие. Очакваме от тях държавна и отговорна политика. България е готова да подпише последния протокол от Съвместната междуправителствена комисия“, каза още Генчовска. На уточняващия въпрос на БГНЕС дали ще го подпишем днес, Генчовска отговори: „Зависи от Скопие“.

Макрон: Намерен e компромис за спора между България и Северна Македония

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че е намерено компромисно решение по преговорната рамка за членство на Република Северна Маке...

Протоколите описват свършеното от Съвместната междуправителствена комисия между България и РСМ, която е създадена на основание член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година в Скопие. До момента е подписан само един протокол, през юни 2019 г., от тогавашните министри на външните работи на двете държави - Екатерина Захариева и Никола Дмитров.

Тази вечер македонският премиер Димитър Ковачевски заяви , че "историческите въпроси и протоколите вече няма да бъдат част от Преговорната рамка" за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com