Томислав Дончев не е съгласен, че властта гледа с розови очила на доклада на ЕК

2605
Томислав Дончев не е съгласен, че властта гледа с розови очила на доклада на ЕК
Снимка: БГНЕС

Докладът е такъв, какъвто е. Много се изненадвам как се чете всяка буква на 27 януари, след като няма нищо различно от това, което сме си знаели и на 26-ти януари или преди година. Толкова думи бяха казани по отношение на доклада, че са десетки пъти повече от самия доклад. Там ясно е казано всичко за всяка институция – съветвам първо да бъде прочетен докладът, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев не се съгласи, че се слагат розови очила. Според него в настощия евродоклад има голямо ниво на конкретика. Нещата са стигнали крайна фаза – ако изпълним предписанията в следващите месеци, скоро ще бъде прекратен Механизмът за сътрудничество и проверка. ЕК с удоволствие ще прехвърли ангажимента си на наблюдател на българското общество и българските институции, каза Дончев пред bTV.

Само Кунева видя похвала за управляващите в доклада на ЕК

Силно критичният доклад на ЕК за България предизивика очакваните реакции сред управляващите. "Възприемаме всяка една от критиките като...

На директен въпрос защо сега управляващите тръгнаха да искат оставката на ВСС, точно преди доклада, Дончев отговори, че проблемът е морален, не формален. Формално правителството не може да иска оставката на ВСС, уточни той, но не коментира защо при приемането на промените в Конституцията в края на миналата година не беше прекратен мандатът на ВСС, което можеше да стане.

Не знам дали е скандално някой да праща SMS на примера, след като заседанията на ВСС не са секретни. Струва ми се, че има опит реформите да бъдат заменени със скандали, заяви вицепремиерът. Той не се съгласи, че декларацията на ГЕРБ и Реформаторите е задкулисен натиск – това е политическа позиция, каза Дончев.

Тема на темите е справедливостта, съгласни сме с позицията на колегите от чуждите търговски камари, уточни още Дончев във връзка с предупреждението на чуждестранните инвеститори, че желанието да се инвестира в България намалява заради корупцията. Той коментира и ситуацията с „Химко”, който счете за по-вероятно това да е сценарий срещу премиера. „Химко” не се продава от държавата, скандалът е повече от подозрителен – нека компетентните органи стигнат до дъното. Припомняме, че още вчера (27 януари) бившият правосъден министър Христо Иванов изрази подобна позиция и посочи, че изтеклото писмо от чуждия инвеститор е свършено различно от пратени за „Химко” оплаквания по негово време.

Относно изказването на Борисов за мафията, която искала да свали правителството, Дончев коментира, че след като има повече приходи, има повече изгоди и за гражданите, но не за всички. Тези, които се занимават с контрабандни схеми например не са щастливи. Дори създаването на чист хаос просто е по-удобен за различни политически и икономически играчи, обясни вицепремиерът.

"Зелените": За властта остана само PR-ът, Пеевски е пазен и си купува спокойно

Добрият PR остава най-ефективното оръжие на управляващите да останат на власт. Това е основната констатация за качеството на управление...

За протеста пред парламента, който ще се проведе днес, Томислав Дончев каза, че не бива да се забравя, че към края на януари и февруари джобовете са поотънели. Аналогиите с протестите от февруари 2013 година са очевидни, добави вицепремиерът. Един от организаторите на протеста Александър Цветков обясни, че подготовката за протеста тече от две седмици. Не сме съгласни с действията на всичките 240 хрантутници в парламента, които въобще не гледат нашите интереси, а ние сме ги поставили там и ги издържаме. Парламентарно представени партии не са поканени, има обаче покана към по-малки партии. Елате пред парламента да си извоюваме своето, призова Цветков. На директен въпрос каква е връзката с Боян Расате, един от организаторите на протеста уточни, че заедно членуват в един институт.

По темата за доклада на ЕК за Румъния Дончев беше уклончив – решителни мерки за борба с корупцията, които не се приемат еднозначно, но имат подкрепата на обществото и ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика