Има намеци, че Румъния може да бъде отделена от България по Механизма за наблюдение

8156
Има намеци, че Румъния може да бъде отделена от България по Механизма за наблюдение

Днес излязоха официалните доклади на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и проверка, които отбелязват отчетения напредък в България и Румъния в борбата с корупцията и реформите в съдебната система. От докладите става ясно, че оценката за северната ни съседка изглежда значително по-положителна от тази за нашата страна, като източници от ЕК са намекнали и за разграничаване на двете страни при наблюдението по Механизма.

Румънската съдебна система като цяло продължава да демонстрира професионализъм, включително капацитетът да адаптира значими промени в гражданския и наказателен кодекс, усилия да уеднакви съдебните практики и готовност да защити независимостта на съда, е констатацията на Европейската комисия в доклада за Румъния. От Брюксел отбелязват, че постигнатите резултати от страна на северната ни съседка за справяне с корупцията по високите етажи на властта остават впечатляващи. Тази продължаваща тенденция е знак, че Румъния изгражда устойчив прогрес към постигане на целите по Механизма за сътрудничество.

Цацаров: Докладът не е унищожителен, явно Механизмът не работи

Ако влезем в 10-тата година с подобен доклад, това значи, че този механизъм не работи, както трябва или не работим съобразно механизма ...

'През последната година Румъния и румънците показаха готовност да се борят с корупцията и да зашитават независимостта на съда“, коментира и първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Все пак има и критики, като се обръща внимание за по-ефективна борба с корупцията. В същото време, фактът, че няколко препоръки от доклада за 2015 г. остават валидни, показва, че реформата не се ползва с пълния консенсус, необходим, за да се гарантира устойчив напредък. Независимостта на съдебната система и решенията на съда продължават да бъдат поставяни под съмнение.

Въпреки това констатациите за северната ни съседка са в значителен контраст с тези за България, като за нас Комисията отбялзва за бавния темп на реформите.

Проблемите на съдебната власт в България остават, нивото на корупция е високо, институциите са неспособни да се справят с предизвикателствата, се казва в мониторинговия доклад на ЕК относно напредъка страната ни. Бавният напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта и по делата, свързани с организираната престъпност, продължава да подкопава общественото доверие в способността на българските органи да гарантират правосъдие. Същото се отнася и до несигурната реакция и последващи действия спрямо конкретни скандали, като този, свързан със Софийски градски съд през 2014 г. Фактът, че по много от препоръките в доклада по МСП от 2015 г. трябва все още да се предприемат действия, подчертава липсата на решимост в усилията на българските институции в ключови области на съдебното управление, е само част от доклада на Европейската комисия за България, където се и засяга случая с изтеклите записи, станали известни като "Яневагейт".

Кънев: В доклада на ЕК компромисът за Конституцията е оценен крайно негативно

Докладът на Европейската комисия налага три основни извода. Първият е, че позицията на РБ по отношение на мнозинството във Висшия съдеб...

Следващата година Европейската комисия ще направи етапна оценка на наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния и ще реши какво то е постигнало и как да продължи, предаде Клуб Z, позовавайки се на европейски представител пожелал анонимност. "Това може да доведе до някои изводи и промени", е казал той.

"Имаме още работа да вършим", каза представителят, запитан докога Комисията е готова да продължава със същото "упражнение", чийто резултат всяка година за България е "липса на устойчиви резултати".

Възможно е това да е последният доклад за Румъния. Неофициално, експерти от ЕС са съгласни, че ако властите в Букурещ бързо наваксват и сами изпълнят всички свои обещания, то Комисията ще прекрати надзора, започнал преди 9 години, съобщава и полската агенция Informacyjna Agencja Radiowa (IAR), цитирана от "Фокус".

Този строг контрол от самото начало беше много неудобен и лош за имиджа на страните, защото той означава, че от първия ден на влизане на България и Румъния в ЕС, Брюксел няма доверие на властите в София и Букурещ. Сега Комисията оценява напредъка на Румъния в реформирането на съдебната система, но настоява за по-ефективна борба с корупцията.

Проблеми според ЕК във всичко: Прокуратура, ВСС и проверка на "Яневагейт"

Да се създадат условия за безпристрастно разследване на различните твърдения за корупция по високите етажи в Софийски градски съд (СГС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com