Тошко Йорданов: Не одобряваме Кирил Петков за министър

20886
Тошко Йорданов: Не одобряваме Кирил Петков за министър
Снимка: БГНЕС

"Има такъв народ" не одобрява Кирил Петков за министър в бъдещо коалиционно правителство заради фалшивата декларация за гражданството му. Това се разбра от думите на зам.-председателя на партията Тошко Йорданов в интервю за Би Ти Ви.

"Там има директна лъжа и подписана декларация с невярно съдържание, независимо какви са му били мотивите. Има едни морални императиви, които не трябва да се нарушават, лъжата е осъзнато решение, знаете решението на КС. Надявам се това да не е пречка пред съставянето на правителство и да има разум от всички страни. Но не би било добре да бъде предлаган. Говоря от свое име, а като се стигне до разговори, ще се правят всякакви компромиси. Етичният принцип обаче не трябва да се прескача. Там има директна лъжа и подписана декларация с невярно съдържание, независимо какви са му били мотивите. Има едни морални императиви, които не трябва да се нарушават", заяви Йорданов.

Тошко Йорданов: Логично е "Продължаваме промяната" да са наш партньор

„По време на предизборната кампания всички партии сме конкуренти, но е логично след изборите с една голяма част от тях да станем ...

По въпроса какви трябва да са министрите, той обяви, че трябва да са експерти и даде за пример Ива Митева и Иван Хиновски, които са експерти съответно в юридическата и енергийната област и са подходящи за постове. В интервюто си Тошко Йорданов обяви, че ИТН в следващия парламент ще бъдат по-смирени и максимално публични.

Относно броенето на разписки от машинния вот, Йорданов заяви: „Тези разписки са за контрол, да се проследи дали бройката гласове на съответните партии излиза като бройка и от разписките. Това е вариантът да се разбере дали има зловредна намеса, това нямаше да повлияе на изборите. Според него, за да няма съмнение трябва ЦИК да определят даден брой секции, в които контролно да се преброят разписките с резултата от машините. Според него изборът трябва да бъде на случаен принцип. Той беше категоричен, че ИТН не са говорили с членовете си в ЦИК какво решение да вземат относно казуса. Йорданов заключи, че машинният вот е по-честен от хартиените бюлетини.

Зеленият сертификат е практична идея, но поднесена по нескопосан начин, заяви още зам.-председателят на „Има такъв народ“. По думите му подходът през последните месеци към пандемията не е бил правилен. Йорданов посочи, че би трябвало да има по една COVID болница във всеки град, където да се насочват заразените с коронавирусна инфекция, а не както в момента – по малко легла във всяко лечебно заведение.

„Зеленият сертификат беше измислен за пътуване между държавите, много страни го въведоха за достъп до обществени места. Там обаче процентът на ваксинираното население е около 80, в България съотношението е обратното. Как бизнесът ще се издържа от 20% ваксинирани?“, попита Йорданов и предложи, че наличието на антитела също трябва да бъде въведено като опция за издаване на документа.

Тошко Йорданов: Както за плагиатство, така и за неверни декларации трябва да има наказания

Интересен ход. Не търся някакъв дълбок смисъл. Тези партии, които имат кандидат за президент, първо се тегли за президент. ДПС ще имат ...

Според него във връзка с енергийната криза служебното правителство е закъсняло в действията си. Коментира, че държавата е оставена на автопилот до средата на декември, когато се очаква да бъде съставен кабинет. Йорданов допълни, че нямат промяна в позицията си относно подкрепата към Румен Радев за втори президентски мандат и допълни, че искрено се надява от третия опит да се състави редовно правителство. Йорданов посочи още, че следващият кабинет трябва да бъде коалиционен и експертен. „Нашата поука си я взехме – ще бъдем по-смирени в разговорите с останалите. Нещата трябва да бъдат максимално публични, защото човек не може да бъде сигурен във всички, които трябва да са му партньори“, уточни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com