Транспортното министерство пусна поръчка за управление на спасителни морски операции

2104
Транспортното министерство пусна поръчка за управление на спасителни морски операции
Снимка: МТИТС

Поръчка на стойност 1 000 000 лв. без ДДС за разработване и внедряване на интегрирана информационна система за координация и управление на операции при бедствия и аварии в т. нар. Българския морски отговорен район за търсене и спасяване (БМОРТС) обяви Транспортното министерство.

Поръчката за предпроектно проучване е обявена в края на октомври месец и е следствие от подписания на 8 октомври договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между Транспортното министерство в качеството му на Управляващ орган и ДП „Пристанищна инфраструктура“.

Росен Желязков: Ролята на министъра не е да е най-добрият, а да мотивира

"Ролята на министъра не е да е най-добрият -  експертът, а да мотивира, убеждава, контролира процесите." Това каза новият министър...

С него на държавното предприятие се предоставят 6 055 598 лв. по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, приоритетна ос 4 „Иновации в управлението и услугите – внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта“.

Проектът, който се финансира с тези средства, е „Проектиране и изграждане на технически системи за превенция на риска и повишаване на сигурността на територията на морските пристанища“.

Сумата от един милион лева е предназначена за анализ и оценка на съществуващото положение, концепция за внедряване на интегрирана информационна система, да се подготвят нужните документи с бюджет и график за изпълнение на проекта. Трябва също да се подготви документация за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител за конкретните дейности.

Изпълнителна агенция „Морска администрация“ (ИАМА) чрез главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ организира и координира търсене и спасяване на търпящи бедствие хора, кораби и самолети в БМОРТС и във вътрешните водни пътища на Република България. Дирекцията е във Варна, има териториални звена в Бургас и Русе.

Ангел Попов става заместник-министър в МТИТС

В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията трети заместник-министър става Ангел Попов. Той е завършил Те...

Изпълнението на операциите по морско търсене и спасяване в региона на България се осъществяват в динамична и бързо променяща се среда. Това се дължи на потенциала за транзитен превоз на товари, както и на големия туристопоток по крайбрежието и увеличения брой развлекателни дейности.

Създаването на интегрирана информационна система цели улесняване и ускоряване достъпа до различни категории информация, необходима за анализ, планиране и управление на действията на институциите, ангажирани с аварийно-спасителна дейност на море при различни аварийни ситуации, борба с нефтени разливи и други видове замърсявания, оказване на помощ на бедстващи съдове или бедстващи хора.

Целта е чрез обмен на данни в реално време съществено да се намали времето за реакция при получаване на сигнал за бедствие. Районите за търсене се определят в рамките на 5 минути при всички нива на трудност, докато при ръчно изчисляване това отнема от 30 минути до един час, а понякога и повече, в зависимост от сложността на ситуацията.

Друга цел е минимизиране на въздействието на човешкия фактор и намаляване на вероятността за допускане на грешки, да се увеличат възможностите за комуникация между Морският спасително-координационен център и спасителните кораби и катери, повишаване на аналитичните възможности на службата по търсене и спасяване и др.

Още две министерства рекламират оперативни програми със сувенири за хиляди левове

Темата с обществените поръчки на министерства за реклама на определи оперативни програми изглежда се оказва безкрайна. Припомняме, че т...

Обща продължителност за изпълнение на договора за предпроектното проучване е 225 дни от датата на неговото подписване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика