Юнкер в България: Можете да сте горди с начина, по който се води председателство

4309
Юнкер в България: Можете да сте горди с начина, по който се води председателство
Снимка: БГНЕС

България е държава, която много обичам. Радвам се, че съм тук в София, един приветлив град, точно както е известна страната ви и премиера – с гостоприемност. Това заяви днес на работен обяд в София председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.

В първото председателство на България на ЕС, резултатите са много добри, има много положителни неща които се случват, медиите малко ги подценяват според мен. Снощи в 3 часа се постигна споразумение между парламента, Съвета на ЕС и председателството по директивата за командированите работници. Искам да кажа, че съм впечатлен от качеството на работата тук. Българите могат да се гордеят с начина, по който се води председателство, коментира Юнкер.

Юнкер призна за конфликт между Еврокомисията и Полша

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че има конфликт между изпълнителната власт на ЕС и правителството на Полша...

С Могерини усъществяваме едно тежко пътуване през балканските държави, благодаря за сърдечното приемане, в Западните Балкани всички са равни за нас. ЕС остава силно ангажиран с перспективите на Западните Балкани, ще правим всичко възможно да работим в тази насока, виждам желание да се предпиемат реформи, необходми за присъединяване в ЕС, сподели още Юнкер.

В началото на мандата си казах, че до края му нито една държава от Западните Балкани няма да се присъедини към ЕС (до ноември 2019). После трябваше да се уточня, защото имаше засегнати, наложи се да ускорим сближаването на тези страните с ЕС, да видим статутите на кандитите. Можем да говорим за присъединяване, ако те изпълнят всички тези условия през 2025 година, ясно е че тези които искат да са част от от нас трябва да отговорят на критериите. Не искам да ги обидя, но на този етап нито една държава не отговаря на тези условия, въпреки че имат напредък, бе категоричен председателят на Европейската комисия.

Всички страни които искат да се присъединят към ЕС трябва да са приключили двустранните си териориални конфликти преди това. Ние следим от близо тези процеси, не искаме такава нестабилност. Трябва да обхванем комплексността на този регион.

Скоро в София ще има среща на върха на държавите от Западните Балкани и ЕС, ще говорим за присъединяване, но това няма да е основната тема, ще говорим за миграцията и икономическото положение на региона.

Юнкер идва в София за среща на лидерите от Западните Балкани

Днес (1 март) председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъде на работно посещение в България. Той ще се срещне с премиер...

Мястото на Западните Балкани е в ЕС и присъединяването не е мечта, а нещо което може да се реализира. Трябва да се съсредоточим не върху крайните дати, а върху самия процес. Не можем да правим отстъпки по условията, това не е в интереса на никой, заключи Жан Клод Юнкер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика