Прокуратурата обеща проверка срещу Пеевски

4538
Прокуратурата обеща проверка срещу Пеевски
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата обяви, че започва проверка срещу Делян Пеевски, използвайки данните, посочени в съобщението за налагане на санкции по закона "Магнитски". Това е реакцията на държавното обвинение след решението на САЩ да наложи санкции на двама от най-влиятелните българи.

Съобщението на прокуратурата има за цел да покаже, че институцията е работила по лица с наложени санкции, преди самите санкции да бъдат наложени.

От думите на Борисов излезе, че е работил със САЩ срещу Делян Пеевски

Моите отношения с Пеевски отдавна съм ги изяснил и те са само политически. Нито имаме фирми, нито имаме общ бизнес. Никога не сме получ...

"Ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред", обещава българската прокуратура.

Припомняме, че снощи първият заместник-помощник секретар на американското финансово министерство Пол Ахърн обяви, че българската прокуратура ще има достъп само до официалното съобщение от САЩ.

В съобщението на обвинението от днес се напомня, че Петър Харалампиев и Красимир Томов от Държавната агенция за българските в чужбина са предадени на съд за корупция и търговия с влияние с процедурата по издаване на български паспорти.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че тя не е правила нищо само срещу Делян Пеевски и свързвания с него Илко Желязков. Сега институцията обещава да стори това, което е обрат в досегашната ѝ позиция, според която Пеевски няма никаква връзка с корупцията по високите етажи на властта у нас.

Румен Радев с коментар за санкциите срещу Пеевски и Божков

Когато аз говорих, мнозина мълчаха. Това беше лаконичният коментар на президента Румен Радев относно наложените от САЩ санкции на Пеевс...

"По повод оповестения доклад на Министерство на финансите на САЩ, прокуратурата заявява, че напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията", декларира в четвъртък прокуратурата.

В съобщението се допълва, че се оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията.

"Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб", казва прокуратурата.

Още: Санкциите срещу Пеевски и Божков не идват в случаен момент

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика