Увеличение на детските надбавки само за второ дете?

175074
Увеличение на детските надбавки само за второ дете?
Снимка: Getty Images / Guliver

Най-вероятно детските надбавки ще се увеличат само за второ дете. Това е идеята, до която са стигнали управляващите след среднощно заседание относно бюджета за следващата година.

Според вестник „Сега” за първо дете да се дават 35 лв., както и досега, за второ помощта да е 50 лв., а за трето и всяко следващо отново да се вземат по 35 лв. Запазва се и подоходният критерий за достъп от 350 лв. на човек.

Без яснота за размера на месечните детски добавки

Депутатите не решиха какъв да бъде новия размер на месечните добавки. На обсъждането на проекта за бюджет 2014-та обаче стана ясно, че...

Ако тази схема бъде приета, то може да се стигне до проблеми. Причината – тя е много подобна на системата за еднократна държавна помощ при раждане на дете. При първо дете се вземат 250 лева, при второ – 600, а при трето и повече – 200 лева. Комисията за защита от дискриминацията обаче обяви тази схема за дискриминационна и в момента Министерството на труда и социалната политика обжалва пред съда решението.

Предизборното обещание на БСП включваше увеличение на 50 лева на надбавките за всички деца. Парите обаче не стигат – за целта ще трябват още 380 млн. лева, докато само през 2012 година за детски надбавки са отишли 365 млн. лева. Ако се запази подоходният критерий от доход от 350 лева на член на семейството, ще са необходими още 145 млн. лева допълнително. За последно Корнелия Нинова, която е председател на Социалната комисия в парламента, говореше за вариант 40 лева детска надбавка и увеличение на подоходния критерий на 400 лв. на член от домакинството.

До момента социалният министър Хасан Адемов не е коментирал темата с детските надбавки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com