Увеличиха срока за прилагане на СРС за дейности, свързани с националната сигурност

3298
Увеличиха срока за прилагане на СРС за дейности, свързани с националната сигурност
Снимка: БГНЕС

Срокът за прилагане на СРС се увеличава с до 6 месеца първоначално с възможност за продължаване с още 6, когато се прилага за дейности, свързани с националната сигурност, в случаите на предотвратяване на тежки умишлени престъпления по глава първа от особената част на НК. Това решиха народните представители след като одобриха на първо четене промени в Закона за СРС-тата, предаде „Фокус”.

„За” гласуваха 121, един беше против, а трима се въздържаха.

САС даде ход на делото срещи Цветанов за отказаните СРС-та

Софийският апелативен съд (САС) даде ход на делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за скриване на доказателно производст...

След като законопроектът беше одобрен на първо четене, един от вносителите – Димитър Лазаров от ГЕРБ, поиска второто гласуване на промените да се състои в рамките на днешното заседание, тъй като при дебатите, не са се чули предложения за промяна в текстовете. По този начин депутатите гласуваха и на второ четене промените в закона.

Вносителите посочват, че става въпрос за една много тясна хипотеза, при която дейността по защита на националната сигурност е свързана с предотвратяване на тежко умишлено престъпление против Републиката. Те подчертават, че това са престъпления с изключително висока степен на обществена опасност, които могат сериозно да засегнат националната сигурност на лицата, както и живота и здравето на много лица. Информацията се съхранява от съответната специална дирекция, териториална дирекция или самостоятелен териториален отдел на ДАНС, от служба „Военна информация” към министъра на отбраната или от НРС, ще бъде до 15 години. Срокът ще започва да тече от прекратяване на прилагането на специалното разузнавателно средства.

В същото време народните представители одобриха да се ограничи прилагането на СРС на обекти с цел установяване самоличността на лица с 20 дни при първоначално разрешение на съда, като в случай на непостигане на целта, той може да се удължи с не повече от 20, но не повече от 60 дни общо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика