X
 
 

В четвъртък ще има само прегласуване, без нов дебат за Гешев

1547 1
В четвъртък ще има само прегласуване, без нов дебат за Гешев
Снимка: Пресцентър на МВР
Отдавна съм казал как ще постъпя – ще гласувам отново „за“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред медиите във връзка с предстоящия в четвъртък Пленум на ВСС, на който ще бъде прегласувана кандидатурата на Иван Гешев за негов приемник. На въпрос дали е възможно да се стигне до нов дебат по време на заседанието, Цацаров отговори: „Въпросът не е дали аз допускам такава хипотеза, а дали Конституцията и законът я допускат. Отговорът е – не!“.  Според него законовите разпоредби не предполагат процедурата да започне отначало, а трябва да има само повторно гласуване на върнатия кандидат.

 "Ако Иван Гешев получи повече от 17 гласа в четвъртък, държавният глава е длъжен да подпише указ за назначаването му", беше категоричен Сотир Цацаров.

В четвъртък ВСС отново ще гласува за Иван Гешев

Повторното гласуване за кандидата за главен прокурор на България Иван Гешев във Висшия съдебен съвет /ВСС/ ще стане в четвъртък. Това с...

„Това не означава, че трябва да чакаме указ на първия час след евентуално гласуване или да чакаме указ след два дни. Но така или иначе, президентът доказа съвсем ясно с позицията си до настоящия момент, че действа, както той се изрази, в обозрим срок. Следователно, така както досега Конституцията бе спазена, аз очаквам тя бъде спазена и в бъдеще“, каза още главният прокурор, като допълни: „Протакането на нещата не е решение. А освен това, този президент е доказал, че няма склонността, свойството да протака, да отлага нещата или пък да прехвърля отговорност“.

До необходимостта от повторно гласуване се стигна, след като президентът Румен Радев отказа да издаде указ за назначаване на Гешев начело на държавното обвинение, въпреки че бе избран с убедително мнозинство от 20 на 4 гласа от кадровиците. Дневният ред на заседанието в четвъртък включва две точки – обявяването на указа на държавния глава, с който той връща кандидатурата, и нейното повторно гласуване.

Според Цацаров не бива да се коментира въпрос дали президентът се е поддал на политически натиск при вземането на своето решение. „Защо трябва да третираме направеното от президента като политически натиск или да търсим в него някакъв подтекст? Направени бяха много коментари. По обясними причини аз се въздържах от коментар. Колкото и на пръв поглед нелогично да звучи, моят отговор е такъв – защото е президент“, аргументира се Цацаров.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители