X
 
 

Прокуратурата проверява Иван Гешев по сигнал, за който вече каза, че не отговаря на истината

9672 6
Прокуратурата проверява Иван Гешев по сигнал, за който вече каза, че не отговаря на истината
Снимка: БГНЕС
Прокуратурата е започнала проверка срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Причината са записи, публикувани от разследващия сайт "Биволъ", в които се чува как Гешев уговаря споразумения с подсъдими след спецакциите с гръмките имена "Недосегаемите 1 и 2" през 2011 година, пише в. "Сега".

Новината за въпросните записи излезе часове преди изслушването на Гешев във ВСС, а моментално държавното обвинение публикува официално прессъобщение, с което оневини Иван Гешев по казуса. Но гражданско движение "Боец" е подало сигнал срещу Гешев и сега има проверка, твърдят от "Боец" и прилагат документи, а "Биволъ" направи коментар още тогава на прессъобщението на прокуратурата, с който го постави под съмнение.

Румен Радев върна кандидатурата на Гешев (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев върна процедурата по избора на Иван Гешев за главен прокурор. Това обяви той на брифинг в президентството. Изб...

Докато е бил прокурор в Софийската районна прокуратура, Гешев е командирован в СГП като наблюдаващ делото срещу задържани за участие в огранизирана престъпна група за източване на ДДС за 145 754 820 лв. В разследването се твърди, че Гешев е помогнал на ръководителя на групата Владко Димитров с по-ниска присъда, като е намерил причини да не му бъде повдигано обвинение за данъчно престъпление.

Заради изнесените данни от Върховна касационна прокуратура (ВКП) препращат сигнала на Специализираната прокуратура за проверка на изложените твърдения, като очаква да бъде уведомена за предприетите действия. Освен ВКП, по сигнала се е произнесъл и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Негово правомощие е да провери дали Гешев е извършил дисциплинарно нарушение, като е договарял споразумения с обвиняеми, уронващи престижа на прокуратурата.

От ИВСС отговарят, че според разпоредбите от ЗСВ "дисциплинарното производство се образува със заповед, съответно с решение, на дисциплинарно-наказващия орган в срок до 6 месеца от откриването, но не по-късно от 3 години от извършване на нарушението". Тези срокове са давностни и с изтичането им се препятства възможността компетентният орган да наложи дисциплинарно наказание. В тази връзка съдебният инспектор отказва да се произнесе дали Гешев е извършил нарушение, а вместо това прекратява производството заради изтекла давност.

В. "Сега" обаче коментира, че е странно, че има проверка, предвид официалното съобщение още на 23 октомври, че няма нищо нередно и публикацията в "Биволъ" не отговаря на истината. Тогава държавното обвинение казваше, че по делото срещу т. нар. "Недосегаеми", през октомври 2018 година има издадени условни присъди на шестима души от Специализирания наказателен съд. После Апелативният съд решава да отмени присъдите и да върне делото отново на първа инстанция, където се намира и към настоящия момент. По време на изслушването на Гешев във ВСС на 24 октомври той съобщи, че споменатият следовател от записите, но не по име, е Бойко Атанасов.

Прокуратурата реши да пусне организатор на протестите срещу Гешев да пътува зад граница

След ден на натиск от Facebook, прокуратурата реши да отмени забраната за излизане от България за основателя на гражданско движение "Бо...

Преди година, пред Frognews, Атанасов казва: "Иван Гешев има защо да се притеснява от мен. Той много добре знае в какви пазарлъци е участвал. Аз съм присъствал на тях. Става въпрос за делото "Недосегаемите". Това дело е приключило със съдебно решение и мога да го коментирам. С престъпната група се сключи споразумение. Прокурорът Гешев беше вкаран по това дело като трети прокурор от небезизвестния бивш зам.-градски прокурор Роман Василев. По делото най-общо казано преминаха всички престъпни групи, които са извършвали данъчни престъпления в страната. Хванаха се всички разклонения на тези, които обслужваха олигарсите в държавата. Става дума за това, че беше разкрита схемата, по която се укриват големи данъци. Това не са просто "пазарлъци", тези споразумения са чиста форма далавери и схеми за прикриване и оневиняване на извършителите на данъчни престъпления."

От сдружение "Боец" са категорични, че заради образуваната проверка в Спецпрокуратурата срещу Иван Гешев той не отговаря на изискванията на Закона за съдебната власт, за да бъде кандидат за главен прокурор. Там се казва, че ръководителят на държавното обвинение трябва да прилага висок етичен стандарт, да има висока професионална компетентност и да притежава изявена независимост. От правна гледна точка обаче самото обстоятелство на образуване на проверка от прокуратурата не представлява пречка пред Гешев да бъде кандидат.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Николай Петров 4 Николай Петров преди 4 седмици Профил на трол?
  Както е известно, само час след като във Вашия сайт actualno.com бяха публикувани документи според които единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев е изпрал над 4 млн. швейцарски франка през банки в Швейцария и Монако, от пресцентъра на Прокуратурата съобщиха, че по данни на ДАНС и неговата дирекция финансово разузнаване „11 души, заемащи висши публични длъжности, и 27 магистрати са укрил виж още ›› и, че притежават лично или чрез свързани или подставени лица банкови сметки зад граница, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност, както и участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании”. И много важно: уточниха, че Гешев не е сред тях!!! За Гешев очаквано увериха, че е правоверен, чист като детска сълзичка и целият в бяло! 11-те политици в момента да ги оставим, но 27-те магистрати е много важно да се знае кои точно са! Не от любопитство и защото такива хора трябва да бъдат сочени с пръст, разследвани, обвинени и изправени пред Съда, а за да знаем колко от тях са членове на ВСС, дали са гласували за избирането на Гешев, осигурявайки си със своя глас индулгенция при бъдещо разследване срещу тях. Цацаров и Гешев знаят кои са тези магистрати, но си траят и с мълчанието си относно тяхната самоличност ги насочват да гласуват „правилно”. А е възможно и друго: да нямат никаква информация нито за политици, нито за магистрати със сметки, имоти и офшорки зад граница, а по милиционерски прийом да стрелят наслуки, хем като карат политици и магистрати с такива екстри да се замислят и страхуват от тях, хем ако има такива във ВСС да не ритат ръжена Гешев. До сега нито протестиращите срещу Гешев, нито политици, нито магистрати, нито медии са искали настоятелно обявяване имената на тези 27 магистрати, нито пък са свързвали избора на Гешев с тях. А е интересно да се знае ако от тях има членове във ВСС, то те как са гласували. След като actualno казахте "А", редно е да кажете и "Б" - поискайте и дайте гласност на искането си: 1. Преди повторното гласуване за избор на Гешев във ВСС Прокуратурата да огласи имената на 27-те магистрати нарушили Закона и укрили, че притежават лично или чрез свързани или подставени лица банкови сметки зад граница, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност, както и участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании. 2. Гешев да обещае, като се закълне пред целокупния български народ, че ако при гласуването на кандитатурата му бъде подкрепен от такива магистрати, чиито сбор заедно с гласувалите против него е по-малък от 17, сам ще се откаже от избора си и няма да встъпи в длъжността на Главен прокурор. Същото да важи и в случай, че до изборането му за гл.прокурор не са огласени магистратите от списъка на 27-те, но по късно се разбере кои са те и той е подкрепен от тях, Гешев незабавно сам да си подаде оставката и да напусне вече заетия паст.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Ко, да праиш СЕЛАВИ!!! Си....еб....ло..м...та!!! Каппо ди тутти КАПИ!!!
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Ами сега? Това беше популярна реплика от предаването от едно време "Минута е много". Ако вземат да го премахнат Гешев от играта, кой, кой друг кандидат би бил достоен за поста? Нали той бил единствен и незаменим? Ще останем без главен прокурор ли? И по-добре, България нищо няма да загуби!
 • Мая Фандъкова 2 Мая Фандъкова преди 4 седмици Профил на трол?
  Мафията си има държава ! Начело на държавата = член на СИК - мафиота Мутра, вътрешен (полицейски) министър - шофьор на Мафиот, кандидат за главен прокурор - перач на мръсни пари ..., в София - пачавра, слугиня на Мафията !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Сигурни сме, че и Иван Гешев го чакат сюрпризи, той е толкова отдаден да слугува като ахмак милиционер, че даже и не усеща какъв дебел ще го яде на финала.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Не мога да повярвам и не ги разбирам каква е тая амбиция и нахалство да иска да е главен прокурор тия гешев та той е мафиот отвсякъде
  : 0 !
Последно в Актуално