В пародия се превърна изслушването на кандидатите за ВСС в правна комисия

7365
В пародия се превърна изслушването на кандидатите за ВСС в правна комисия
Снимка: БГНЕС

В абсолютна пародия на изслушване се превърна днешното заседание на правната комисия в Народното събрание. 

Именно днес (7 септември) 18 кандидат-членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), номинирани от парламента, трябваше да представят вижданията си пред народните представители от правната комисия. Това обаче почти не се състоя, тъй като при повечето от случаите се стигна единствено и само до прочитане на концепциите. Липсваха въпроси от депутати, дебати или какъвто и да било анализ на качествата на кандидатите. През повечето време депутатите изглеждаха дори отегчени.

Комисията ще изготви доклад и ще го внесе в парламента, където трябва да се проведе гласуване. На база на доклада депутатите в пленарна трябва да излъчат 11 души, които да попълнят 6 места в Съдийската и 5 в прокурорско-следователската колегия на съвета.

ГЕРБ издигна общо пет кандидатури, БСП – шест, а ДПС, "Патриотите" и "Воля" – по две. Независимият депутат Ангел Исев също номинира един кандидат. Гласуването в правна комисия ще се състои след изслушването в четвъртък или през следващата седмица, а новият състав на ВСС трябва да започне работа през октомври.

Actualno.com представя акценти от изказванията на всички кандидати за ВСС.

Ангелинка Николова ("Воля")

Първа се представи адвокатката от Търговище Ангелинка Николова, издигната от "Воля". Тя беше доста остра в оценката си за работата на сегашния ВСС и излезе със силна прореформаторска концепция. 

Боян Магдалинчев (ГЕРБ)

Втори беше кандидатът на ГЕРБ и настоящ заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев. Той каза, че има нужда от нов облик на съдебната система пред магистратите и обществото, както и от нов стандарт на отношенията във ВСС.

Магдалинчев каза, че ще работи за прозрачността на ВСС и уважение към мнението на инакомислещия, което е голям проблем в сегашния съвет. Той също отчете нуждата от всеобхватна проверка на системата. Според него трябва да се създаде постоянно действащо аналитично звено към ВСС, което да осъществява мониторинг на проблемите на съдебната система.

Боян Новански ("Обединени патриоти")

Той каза, че не е поемал никакви ангажименти и ще бъде независим, както е бил и досега. Новански се обяви за намаляване на политическата квота на парламента във Висшия съдебен съвет и за намаляване на мандатите на членове на ВСС.

Вероника Имова (ГЕРБ)

Съдия Вероника Имова от Върховния касационен съд (ВКС) е издигната от ГЕРБ. Тя каза, че въпрос на достойнство и чест участието ѝ в този избор. 

Нейната концепция бе фокусирана върху кариерното израстване и оценяването на работата на магистратите. Според нея при кариерното израстване ВСС трябва да се отделя голямо внимание на професионалните достижения на магистратите, за да се създадат еднакви правила за всички при конкурсите. 

Даниела Маринова-Марчева (БСП)

Съдия Даниела Маринова-Марчева е издигната от БСП. Тя е магистрат в Софийския апелативен съд. Тя също обеща да работи за отстояване на индивидуалната и институционалната независимост на съдиите, както и за ясни и предсказуеми критерии за атестиране и ясна дисциплинарна дейност.

Диана Хитова (БСП)

Съдия Хитова е бивш депутат от БСП в 40-ото Народно събрание. Тя също каза, че фундаментът на съдебната власт е нейната независимост. “Всяка година ВСС трябва да се отчита пред обществото с доклад и да реагира на всеки опит за външно въздействие. Съдиите в Англия са несменяеми от 1701 г. Упреците към съдебната система са основателни, но трябва да се вземе предвид, че ние много бързо се учим“, каза Хитова.

Драгомир Кояджиков (БСП)

Съдия Кояджиков работи в Апелативния специализиран наказателен съд. Той обяви, че би изоставил предложенията в концепцията, ако колегите му във ВСС предложат по-добри решения на проблемите.

Марина Дойчинова (БСП)

Съдия Дойчинова е председател на съдебен състав във Върховния административен съд. Тя се обяви за задължителни обучения по европейско право на магистратите и гарантиране независимостта на съдебната власт чрез бюджет за техническо оборудване и гарантиране на заплащането на магистратите.

Мирослав Джеров (ГЕРБ)

Кандидатът на ГЕРБ каза, че основната задача на ВСС е да гарантира независимостта на съдиите и съдебната система. Според него съветът трябва да създаде допълнителни структури, които автономно да изпълняват тази функция. 

Нели Виодорова (Ангел Исаев)

Нели Виодорова е адвокат и е единственият кандидат за член на ВСС, който е издигнат от независим народен представител. Нейното представяне бе най-слабото до момента. През по-голяма част от времето си тя говори за достойнството на адвокатската професия и как адвокатурата е един от най-големите привърженици на реформата на системата.

Стефан Гроздев (ДПС)

Издигнатият от ДПС съдия от Софийския апелативен съд Стефан Гроздев бе един от малкото кандидати, които не критикуваха работата на сегашния Висш съдебен съвет. Той започна с декларацията, че работата на ВСС трябва да се ръководи от законовите и конституционните принципи за независимост, публичност и защита на върховенството на закона.

Той обеща да работи за съдебна система без зависимости от политически и йерархичен характер.

Владислав Томов (“Воля“)

При представянето от партия “Воля“ обясниха, че почти цялата рода на прокурора от районната прокуратура във Варна Владислав Томов е работила в държавното обвинение. В своето въведение Томов коментира, че се е фокусирал върху решаване на проблема с човешкия ресурс в съдебната система.

Гергана Мутафова (ГЕРБ)

Гергана Мутафова е заместник-районен прокурор на Пловдив. Тя смята, че най-големият проблем в прокуратурата в момента е неравномерното натоварване на магистратите, което води до проблеми с качеството на тяхната работа. 

Изслушват кандидатите за членове на ВСС от квотата на НС

Парламентарната комисията по правни въпроси ще изслуша кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание....

Йордан Стоев (“Обединени патриоти“)

Предложеният от Волен Сидеров прокурор Йордан Стоев заема позицията на заместник-апелативен прокурор на София. Той обеща да работи за промяна на философията на конкурсите и кадровата политика в съдебната власт.

Калина Кючукова (ГЕРБ)

В момента прокурор Калина Кючукова е шеф на Окръжна прокуратура - Бургас.

"Приемането на бюджета на ВСС следва да бъде публично, за да се спечели изгубеното доверие в съдебната система", заяви тя.

„Първата задача на ВСС е осигуряването и отстояването на независимостта на съдебната система. Принципът на независимост е основен принцип“, заяви тя. „Очакванията са изключително големи, пред всички членове стои задачата да положат усилия, воля и старание, за спазване на принципа за законността“, каза още Калина Чапкънова-Кючукова.

ВСС готви увеличение на заплатите с до 7%

Висшият съдебен съвет готви актуализация на заплатите на магистрати и служители. С колко обаче ще е тя, тепърва ще се обсъжда в двете к...

Маринела Тотева (БСП)

Маринела Тотева е прокурор във Върховната административна прокуратура. В началото на изложението си тя обясни, че напълно споделя критиките на Европейската комисия към работата на ВСС. 

Пламена Апостолова (ДПС)

Тя заяви, че е добре, че и останалите кандидати са очертали едни и същи проблеми като теми, които са били засегнати от номинираните от професионалната квота. "Това означава, че имаме изначален консенсус за работа".

Светлана Бошнакова (БСП)

Бошнакова смята да предложи да се забрани изкачването в кариерата чрез прескачане на нива, нещо, което тя нарича "кариерен туризъм". Според нея трябва да има регулярни срещи на членовете на ВСС с редовите магистрати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика