В. Симеонов: България трябва много по-твърдо да изрази позицията си за защита на българските граждани в Македония

8638
В. Симеонов: България трябва много по-твърдо да изрази позицията си за защита на българските граждани в Македония
Снимка: БГНЕС

България трябва много по-твърдо да изрази позицията си за защита на българските граждани в Македония. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Валери Симеонов, председател на ПГ на „Патриотичен фронт”. Събитията в Македония са породени от стремежите на албанския етнос да владее по-големи територии – идеята за Велика Албания, коментира Симеонов.

„Това е опасен конфликт в близост до България и за съжаление с голям риск за разпространение”, сподели той. Според него случилото се в Куманово е конфликт за цяла Македония, а в основата му лежи етническото противопоставяне. Той посочва, че съществува дълбока несигурност и неувереност в македонското население. „То горкото, от 70 годишна пропаганда не знае българи ли са, македонци ли са”, коментира Симеонов. Той бе категоричен, че в момента се използват външни сили, за да се откъснат териториални парчета от Македония.

ПФ внесе проект за декларация за Баташкото клане

ПГ на ПФ предлага парламентът да приеме декларация за Баташкото клане, с която 17 май да е ден за възпоменание на жетвите. Това каза ...

„Вече е доказано, че става въпрос за преминаване на големи групи от въоръжения на косовари през границата, които са известни с предизвиканите от тях саботажи, убийства и др.”, каза Симеонов. Според него тези групировки се стремят да откъснат част от Македония. Симеонов коментира, че не може да се сложи знак за равенство между държавата Албания и „новоизмислената” държава Косово.

Симеонов изрази надежда, че няма да се стигне до никакви конфликти, включително и до улични сблъсъци между полиция и демонстранти. „Защото знаете, че когато се стига до някакъв сблъсък, никога не може да се предвиди резултатът. Може да има и жертви”, смята Симеонов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com