Валентин Вацев: Няма начин Нинова да продължи да премълчава, че президентът работеше срещу БСП

21286
Валентин Вацев: Няма начин Нинова да продължи да премълчава, че президентът работеше срещу БСП
Снимка: БГНЕС

"Мотивите са напълно понятни. Но това не е точно хвърляне на оставка. Нинова заяви, че на следващия извънреден конгрес ще бъде констатирана нейната оставка, дотогава тя е действащ председател на партията и има намерение да изпълни всички задачи, които стоят пред партията. Това коментира пред "Епицентър" анализаторът Валентин Вацев в отговор на въпроса дали трябваше да се оттегли от поста лидерът на БСП.

"В нейното поведение не виждам нищо катастрофално и сензационно. Това е стара традиция да се депозира оставка или да се говори за оставка, когато се поема отговорност", каза още той. "Оставката и отговорността не са едно и също нещо, но те са свързани. Не съм изненадан. Но съм изненадан от друго - че Инициативен комитет за избор на президент и служебен кабинет може да искат оставка на партиен лидер - това е крайно необичайно!", категоричен е анализаторът. По-голямата част от нейната политическа дейност мина под знака на искане на оставката й, допълни Вацев.

Валентин Вацев: Политическата система в България лека-полека си отива

"Всички политици говорят, че предстои голяма криза, но голямата криза вече е факт - това е политическа криза и то от най-лош тип". Това...

"Тези неща едва ли я впечатляват, но наистина изненада си е, че вътрешнопартийни сили, за които ние отдавна знаем за какво се борят, и институции извън партията ѝ искат оставката. Така вече става обществено видим фактът, че двата фронта, на които тя водеше битка – вътрешнопартийния и извънпартийния в момента се сливат в общ фронт - тоест наближава мигът на истината. Няма какво повече да направи Нинова, освен това, което вече направи, и останалото, което е длъжна да направи, а то е - да говори ясно, високо, категорично и конкретно, тъй като има много премълчавани досега факти, които трябва да се сложат на масата", каза той.

"Това премълчаване от нейна страна, което аз чисто човешки разбирам, беше политическа грешка. Тя беше длъжна да не премълчава нищо, тъй като битката се води отдавна и истината е аргумент в тази битка. Премълчаните и депозираните за по-късно истини са безполезни за ситуацията. Битки, които се водят сега в БСП, имат нужда непрекъснато от цялата истина при това навреме, ясно и разбираемо. Ако тя съзнателно е премълчавана, да, наистина е грешала", категоричен е Вацев.

"Нинова очакваше удари от страна на Борисов и ги получаваше. Това, че Борисов вече не е премиер, означава, че той не е толкова ефективен в битката срещу нея, затова пък нейните противници умеят да генерализират своите позиции и да се обаждат от различни посоки. Всъщност, тя беше в абсолютно невъзможна позиция да води битки извън партията си в системата на борбата за власт и вътре в партията си. Нито една партия не може да побеждава с такъв гноен абсцес вътре в себе си. Това е Ленинско положение, което той винаги е спазвал. Първо, на решаване подлежат вътрешнопартийните проблеми и те не могат да се премълчават в името на някакво общопартийно лицемерно единодушие. Нинова премълчаваше твърде много и твърде дълго. Затова пък можем да кажем, че наближава часът на истината и трябва всички възможни истини да се сложат на масата", допълни Вацев.

"Радев е един от основните стълбове на мотивите за атаките срещу Нинова. Неговите лични мотиви не са ми напълно ясни. Според мен това идва от желанието му да разгърне своята подкрепа по-надясно, отколкото бе в началото, и това естествено създава напрежение между президента и партията, която беше зад него. Тук става дума за стар процес, но няма нищо изненадващо. Президентът подкрепя и то очевидно и съвсем чистосърдечно партията „Продължаваме промяната” и аз съм напълно съгласен с Нинова, когато казва, че определен брой проценти от подкрепата за БСП са отишли при „Продължаваме промяната”, заяви Валентин Вацев. Той е категоричен, че този път БСП е загубила много гласове заради атаката на Радев, защото Левите либерали от БСП този път гласуваха за лявата неолиберална формация „Продължаваме промяната”, която вероятно ще направи новото либерално българско правителство.

Вацев: Няколко хиляди човека работят против БСП за удавянето на Нинова

"Нинова е заплашена от опасността да бъде за втори път на трето място, а това е необратим проблем, но все още може да каже вярното посл...

"Над този проект стоеше със своите позиции българският президент, така че няма начин Нинова да продължи да премълчава един очевиден факт, че президентът работеше като сила срещу БСП", обяви още той, като допълни, че Радев е извършил предателство. "Левите либерали се опитват да вземат властта и да станат доминираща сила и Радев с особено усърдие работи за това. От волята на Нинова, нейната стратегия и тактика, зависи дали те ще успят", прогнозира още анализаторът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика