Васил Тончев: "Левицата" има голям шанс да влезе в парламента

4577
Васил Тончев: "Левицата" има голям шанс да влезе в парламента
Снимка: БГНЕС

Остават броени дни до предсрочните парламентарни избори в България, ще се отразят ли бомбените заплахи на избирателната активност? Колко партии ще влязат в 49-ия парламент и ще има ли изненади? Тези и други въпроси коментира пред Acualno.com социологът Васил Тончев от агенция „Сова Харис“.

Партиите в 49-ия парламент

"Новото е "Левицата". Според нашите данни е на чертата или малко над чертата и с големи шансове да влезе", смята социологът. По думите му на чертата е и "Български възход". Тончев уточни обаче, че тези две партии са под въпрос, тъй като не може да се каже, че са сигурни.

"Останалите 5 са сигурни. Това са ГЕРБ -СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС, "Възраждане" и БСП.

Тончев не очаква изненади на изборите, но по думите му оспорвани ще бъдат позициите за първото място между ГЕРБ - СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България", така и за третото място, тъй като са много близки резултатите на "Възраждане" и ДПС. "БСП ще влезе, но мисля, че петото място не е особено удовлетворение на тази доскоро основна политическа сила", каза още социологът.

Според него няма да има голяма разлика от броя на партиите, които ще влязат в 49-ото Народно събрание. "Миналият път влязоха 7 партии, сега 2 от тях се сляха", уточни социологът.

Бомбените заплахи и избирателната активност

Социологът не се нае да прогнозира дали бомбените заплахи от последните дни ще дадат отражение върху избирателната активност, тъй като този въпрос не е влизал в анкетите на социолозите.

По думите му обаче се е очертало стабилно плато на гласуващите. "Нали вече за пети път отиваме в рамките на две години и тези хора, които са едно твърдо ядро на гласуващи, ще отидат до урните и този път. Това са около 2.6 млн. души", каза Тончев.

Според него заради хартиеното гласуване може би броят им ще нарасне до 2.7 млн. души. ОЩЕ: Росица Матева: МВР няма да допусне прекъсване на вота заради бомбени заплахи

Евентуални проблеми с вота

Васил Тончев смята, че евентуални проблеми със смесения вот, броенето на гласовете от чужбина и видеонаблюдението, са проблеми на изборната администрация. "Безспорно правилата са доста сложни за изпълнение и ще ги затруднят, но мисля, че ще се справят. В България има добра изборна администрация. Вече натрупаха доста опит", каза още той. ОЩЕ: "Информационно обслужване" обещава честни и прозрачни избори

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com