Василев: Няма да има кабинет с първия мандат, Мария Габриел не може да е премиер

8585
Василев: Няма да има кабинет с първия мандат, Мария Габриел не може да е премиер
Снимка: БГНЕС

С преговорите за първия мандат е приключено. Мария Габриел не може да е премиер на България. Това обяви финансовият министър в оставка и съпредседател на "Продължаваме промяната - Демократична България" Асен Василев в интервю за bTV.

Като аргумент посочи постъпката на номинираната за премиер Габриел да обяви при президента Румен Радев проект на правителство, без да са приключили преговорите с ПП-ДБ.

Според Василев това показва пълна липса на лични качества за премиер. "Тя зачеркна първия мандат. Шанс за преговори за в първия мандат вече няма, трябва да гледаме напред към втория мандат", каза още Василев.

"Ние седяхме до последно, имаше още 6 дни да се преговаря в първия мандат, ясно заявихме, че с първия мандат искаме да има правителство, но не може да се подхожда така към държавата и да си играеш така със съдбините на България", допълни министърът. Още: 4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"За нас вариантът Габриел да бъде ротационен премиер е зачеркнат завинаги. Ние сме в началото на напълно нови преговори в момента. Нека да спрем с шегите за това Борисов да бъде премиер в наш мандат за съставяне на правителство", категоричен беше Василев.

Извинение?

"Ако Мария Габриел се е почувствала засегнала от личните квалификации - може и да се извиня. Но за думите ми за кандидата за министър-председател Мария Габриел не се извинявам", каза още той, след като по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от ПП-ДБ да се извинят на Габриел за думите "Мария Габриел е най-красивото лице на мафията в България", изречени от Василев на брифинг вчера. Още: Борисов омекна: Не мога да зачеркна тези 9 месеца, има път назад (ВИДЕО)

"Мафиотското" е да обявиш състав на кабинет, който не е съгласуван. Най-честното щеше да бъде да каже, че не го е съгласувала, когато камерите бяха там при президента, но не го направи. Тя го обяви с идеята, че този състав на кабинета е съгласуван и прием, и че министрите знаят кои са другите министри в кабинета. Това какво поведение е? Това не е честно поведение към българските граждани, със сигурност не е честно поведение и към преговорния екип, и към министрите, които тя обяви в този състав на проектокабинета", каза Василев. Още: Одобри ли Христо Иванов споразумение с ГЕРБ самостоятелно? Той отговори

"Относно извинението - в качеството ѝ на кандидат за премиер тази нейна постъпка е напълно недопустима, и показва липса на лидерски качества, липса на възможност да запазиш хладнокръвие, когато си под голямо напрежение, липса на възможност да устоиш на натиск, и да вземеш правилно решение", каза още Василев.

"На жената Мария Габриел се извинявам, ако се е почувствала засегната", допълни финансовият министър в оставка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика