Вече е ясно кои звена влизат в новото антикорупционно бюро

7736
Вече е ясно кои звена влизат в новото антикорупционно бюро
Снимка: БГНЕС

Новото антикорупционно бюро ще обединява Комисията за предотвратяване и установяване конфликта на интереси, Центъра за противодействие и превенция на организираната престъпност и корупцията (известен като БОРКОР) и отдела в Сметната палата, който проверява имуществените декларации на лицата, заемащи висши публични длъжности.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на парламентарен въпрос за предстоящия закон за борба с корупцията, с който се създава и новия антикорупционен орган.

Ненчев замлъкна след като каза, че му е предлаган подкуп

Военният министър Николай Ненчев се яви в сградата ДАНС, за да даде обяснения в прокуратурата за твърденията си, че му е бил предлага...

Кунева обясни, че звената ще се слеят и ще се използва техния бюджетен и кадрови ресурси.

Тя уточни, че се предвижда обаче в новия орган да работят онези хора от действащите звена, които минат през съответната проверка за почтеност. Искаме да запазим всички добри специалисти, които са готови почтено да си вършат работата, каза още тя.

Кунева коментира, че предпочита органът да е едноличен. Всеки един от тези модели – и бюрото, и комисията - има предимства и недостатъци. За мен обаче въпросът за отговорността е ключов, а при едноличния орган отговорността е персонална, посочи тя и добави, че в България има лош опит от нерегламентирани влияния върху комисии. Мисля, че ясната отговорност е по-добра гаранция срещу подобни влияния, допълни вицепремиерът.

На въпрос как ще се гарантира независимостта и обективността на служителите, Кунева посочи, че те ще минават входящи, периодични и инциденти проверки на почтеността. По думите й това е възприето в света и работи в държавите, които показват резултати в борбата с корупцията. По отношение на ефективността на органа, Кунева каза, че той ще се отчита периодично, включително и пред Народното събрание, както ще има и и годишни независими външни одити.

Прокуратурата проверява кмета на Хасково

Окръжната прокуратура в Хасково се самосезира и започна проверка на кмета на града Георги Иванов. Поводът е разследването на bTV за им...

Тя допълни, че в изготвянето на закона са участвали представители на всички институции, имащи отношение към борбата с корупцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com