Велизар Шаламанов: Рискът да бъдем отклонени от европейския път нараства с всеки избор и служебно правителство

2672
Велизар Шаламанов: Рискът да бъдем отклонени от европейския път нараства с всеки избор и служебно правителство
Снимка: Actualno.com

Велизар Шаламанов и Владимир Кисьов, които са сред интелектуалците и обществениците, подписали апела за съставяне на проевропейско правителство в рамките на 49-ия парламент, коментираха в "Още от деня", че няма значение с кой мандат и под каква форма ще се състави правителство, но е важно то да отстоява приоритетите, които да оставят България в руслото на европейските ценности.

"С изключение на Възраждане, и по отношение на темата с еврозоната и войната с Украйна - и БСП, другите партии досега са заявявали нееднозначно подкрепата си към тези приоритети. Тука думата коалиция не се употребява. Нужно е мнозинство. Крайно време е политиците да поемат своята част от отговорността. Лично аз сложих подписа си със съзнание за отговорността, която имаме всички ние, които сме работили за влизането на България в ЕС и НАТО, развитието на една европейска държава, защото има много доказателства, че рискът да бъдем отклонени от този европейски път нараства с всеки избор и с всяко ново служебно правителство, особено в контекста на бушуващата война и основните промени, които настъпват. В точките, които казват за какво апелираме, няма нищо за кой мандат, кой ще реди правителството, а че трябва да има ясни приоритети и избран човек, който се ползва с доверие", посочи Велизар Шаламанов.

Бивш министър за Радев: Да се говори за мир, като се игнорира свободата - това е пропаганда

"Свободата е висша ценност и да се говори за мир, като се игнорира свободата, това е дезинформация и пропаганда". По този начин бившият...

Според Шаламанов всички партии в 49-ия парламент с изключение на "Възраждане" и, по отношение на еврозоната и войната в Украйна - и БСП, изповядват проевропейски ценности. 

Според Владимир Кисьов политиците, споделящи тези ценности трябва да се съберат и да излъчат фигура, която има високо доверие. Лидерите на партиите трябва да отстъпят назад.

"Тревогата, която съществува у нас, че всичко, което е постигнато до този момент, го тласкаме назад с едни такива позиции за мандати. Кой пръв, кой втори - няма значение, тука става въпрос, за проевропейско правителство, което да осъществи нещата, необходими на нашето общество да се развива. Срамота е, срам ме е, че познавам голяма част от тези хора, които твърдят, че няма да съставят правителство. Атанасов споменава, че на следващите избори очакват по-високи резултати...а бе дайте да оправим нещата външнополитически, да си влезем отново в релсите, в които сме призвани да бъдем, в които нашите майки и бащи са мечтали за това, ние мечтаехме за това, а изведнъж някой ще ни каже: "Към Евразия отново" - ами не щем там", заяви Владимир Кисьов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика