"Винаги е полезен вот на недоверие": Йотова с ясен знак в подкрепа на идеята на "Възраждане"

1297
"Винаги е полезен вот на недоверие": Йотова с ясен знак в подкрепа на идеята на "Възраждане"
Снимка: БГНЕС

Винаги е полезен вот на недоверие, това е политически знак, че голямото мнозинство очевидно в НС очевидно не е убедено в решенията на по-малкото мнозинство, нито в мерките, които предлага правителство.

Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира внесеното предложение от БСП, ИТН и "Възраждане" в деловодството на Народното събрание. Изявлението на Йотова бе преди началото на форума "Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата".

Йотова отново повтори думите си, че териториалните планове, които България изпрати в Брюксел, не отговарят на механизма за солидарен преход, а освен това няма как да бъдат изтеглени.

Още: Илияна Йотова с първи думи за изгонените руски духовници

"След като не отговарят в най-важната си част - тоест перспективата и всички социални необходимости, които стоят пред хората и които трябва да бъдат гарантирани, то няма никакво никакво значение. Да не говорим, че последствие ще бъде обезлюдаването на регионите по Старозагорско, Кюстендилско, Пернишко", подчерта тя.

Вицепрезидентът допълни, че не вижда решение по отношение на протеста енергетиците. "Още повече че аз съм песимист за това, че могат да бъдат предоговорени тези планове", каза още тя.

"Винаги е полезен вот на недоверие - независимо от крайното гласуване и крайните резултатите. Аз много се надявам, че ще бъде направена една съдържателна дискусия. Че освен критиките, ще има и предложения как да се разреши тази криза. Както и да се осветлят някои доста останали тъмни въпроси, на които не получихме отговор от страна на правителството", заключи Йотова.

Социалистите с фокус върху демографията

Иначе форумът на тема "Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата" е организиран от делегацията на българските социалисти в Европейския парламент в състав Петър Витанов, Сергей Станишев, Елена Йончева, Цветелина Пенкова и Иво Христов. Дискусията е част от торото издание на "Форум за прогресивни леви решения", а акцент на обсъжданията по време на събитието ще бъде демографската трансформация като едно от основните предизвикателства. Ще бъдат представени дългосрочни решения и мерки, които да залегнат в бюджета за 2024 година.

От организаторите подчертават, че демографската трансформация вече беше оценена от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европарламента (S&D) като едно от основните предизвикателства пред бъдещето на Европа с ниво на сложност, сравнимо със зеления и цифровия преход. През 2050 година 50-70% от днешните професии няма да са на пазара на труда. Очаква се пикът на човечеството да е през 2065 година – 11 млрд. души.

Още: Германия: Повече деца, по-възрастни майки

В България вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама жители. Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица един малък град, всеки месец един средно голям град и всяка година един голям град с мащабите на областен център. Ако тази тенденция не бъде пречупена, до средата на века България ще наброява около 5 млн. души, а делът на населението над 65-годишна възраст ще достигне близо 40 на сто, подчертават от S&D.

Още: Войната в Украйна противопостави уж съмишлениците Иво Христов и Сергей Станишев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика