Властта ще разпредели 75 важни постове в държавата

5176
Властта ще разпредели 75 важни постове в държавата
Снимка: Елена Страхилова

75 апетитни позиции, 12 от които за шефове на комисии и държавни регулатори, предстои да си разпредели управляващата коалиция в близките месеци. Това стана ясно в началото на пленарното заседание в сряда, когато бе открита пролетната сесия на 47-ото НС. На старта ѝ председателят му Никола Минчев изчете от трибуната справка за кои органи предстои депутатите да избират членове, съобщава "24 часа".

Те бяха разделени от Минчев на 4 групи. В първата са органите, чиито членове са вече с изтекъл мандат - общо 42 на брой. Най-ключовите тук са шефовете на БНБ, НОИ, Сметната палата, комисиите по досиетата и за защита на личните данни.

След провала на първите две процедури по избор на гуверньор на централната банка обаче стана ясно, че засега няма да се бърза с нова.

Коалицията трудно преодоля лошия вкус от втората, когато един срещу друг се изправиха номинираният от ПП Андрей Гюров и Любомир Каримански от ИТН.

Депутатите с 14,5 млн.лв. кредити

Според имуществените декларации на народните представители пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно п...

Сега се търси обединяваща фигура и подходящ момент за нов опит, а дотогава начело на БНБ остава Димитър Радев. Без нов шеф не могат да се изберат и двамата нови подуправители - ръководители на направления “Банково” и “Емисионно”.

Вече започнаха процедурите за попълване на двете места от парламентарната квота в СЕМ и за 5-имата членове на Фискалния съвет. За медийния регулатор, където изтичат мандатите на Розита Еленова и София Владимирова, са номинирани трима - юристката Симона Велева от името на ПП, журналистката Пролет Велкова от ДБ и Тодор Беленски от “Възраждане”. Те вече бяха изслушани от медийната комисия и предстои кандидатурите им да се гласуват в пленарната зала.

Седем са номинирани пък за 5-те места във Фискалния съвет. ПП е издигнала преподавателя по макроикономическо моделиране и публични финанси в СУ доц. д-р Калоян Ганев, а ИТН са номинирали Атанас Атанасов, който от 2016 г. е главен сътрудник в съвета. ДБ предлагат финансиста Мартин Заимов.ГЕРБ са с две имена - на бившия министър на икономиката в кабинета “Борисов 3” Лъчезар Борисов и на бившия зам. финансов министър от правителствата на Симеон Сакскокубргготски и на Сергей Станишев Любомир Дацов. Последният бе номинация на Слави Трифонов за министър на икономиката в несъстоялия се кабинет от миналото лято. А ДПС предлага Юнал Тасим да остане в съвета.

Отдавна изтече и мандатът на Комисията по досиетата. В НС са внесени правила за избор на 9 членове. Предстои да се гласуват и правилата за номиниране на шеф и 4-ма членове на комисията за защита на личните данни, обяви Минчев.

Трябва да се избере нов шеф на Сметната палата. От НС се чака и член на надзора на Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Опитва ли Кремъл да направи преврат в България? Говорят политолозите

След като "Газпром" обяви прекъсване на доставките на газ за България, вълна от вътрешнополитически коментари и скандали белязаха деня....

Депутатите имат да избират и главен съдебен инспектор, както и нови 10 членове в Инспектората към ВСС. Втора година мандатът на Теодора Точкова е изтекъл. Проблемът е, че се изисква конституционно мнозинство (160 гласа).

В непълен състав заседава Конституционният съд, защото НС не излъчва двама нови - единият от ноември, другият от февруари.

Ключовото кадруване в съдебната система обаче е обвързано с дебата за реформата в нея, включително промени в конституцията. В този “пакет” е и КПКОНПИ след оставката на председателя ѝ Сотир Цацаров. Преди това обаче четворната коалиция трябва да приеме новия закон за антикорупционната комисия, който ще я раздели на две.

Трябва да бъде избран и член на Националното бюро за контрол на СРС. До края на тази парламентарна сесия изтичат общо 24 мандата в различни други органи, които партиите ще трябва да си разпределят - като шеф на комисията по финансов надзор и целия състав на тази за защита от дискриминация.

НС трябва да конституира и нов орган - Национален съвет за българите в чужбина от 7 членове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика