Битката за БНБ - първата голяма пробойна в коалицията (ОБЗОР)

5362
Битката за БНБ - първата голяма пробойна в коалицията (ОБЗОР)
Снимка: Колаж - Actualno.com

Когато през декември четирите управляващи партии подписаха коалиционно споразумение, изглеждаше, че картите са сложени на масата, нещата са изяснени, а решенията, които ще се взимат - единни. "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Има такъв народ" стигнаха доста далеч в заявката за "единомислие" и дори заявиха, че няма да внасят самостоятелно предложения за законови промени, а законопроектите ще бъдат с общо авторство. Тези време обаче изглежда безвъзвратно са отминали, а от разбирателството им няма и спомен.

След множество малки трусове дойде време за първия сериозен такъв - изборът за шеф на БНБ. Двамата кандидати за поста са от управляващата коалиция - лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и финансистът от "Има такъв народ" Любомир Каримански, като все още няма яснота кой ще бъде избран.

По неофициална информация коалиционният съвет по нощите миналата неделя (3 април) е бил бегъл опит за стопляне на отношенията и дори е било обсъдено предложение следващите номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, да се договарят между четирите партии предварително, а след това да бъде издигана обща кандидатура.

Съвсем скоро след това обаче стана ясно, че различията съвсем не са изгладени. "Недопустимо е правителството да се меси в една институция със 140-годишна история, като се казва на парламента кой е точният кандидат". Това заяви във видео обръщение Любомир Каримански по повод думи на началника на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова в ефира на БТВ, която заяви, че кандидатът на управляващата коалиция за гуверньор на БНБ е Андрей Гюров.

Ден по-късно премиерът Петков обяви, че има предпочитания за поста и това е Андрей Гюров, който по думите му "е по-добрата номинация". Примерът му последва и "Демократична България".

Лидерът на ИТН Слави Трифонов отвърна с остри думи: "Днес с изумление разбрах, че Кирил Петков си е позволил да направи изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански, кандидат за управител на БНБ. От уважение към вас няма да цитирам точните му думи. Искам само да му напомня, че изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет".

Междувремнно НС облекчи изискванията за кворума при гласуване на закони. От изказване на председателя на парламента Никола Минчев стана ясно, че вече, за да бъде едно предложение прието, трябва да са гласували повече от половината депутати от последната проверка на кворума.

ЗАПЛАХАТА

Нещата ескалираха след като днес (8 април) към Каримански бе отправена явна заплаха. Това обяви самият той на брифинг на парламентарната група в парламента. Той прочете и дословно съобщението: "Откажи се или проблемите ще започнат веднага и нямаш представа колко ще са сериозни!!!". По думите му, той е получил съобщението в 17:30 часа в четвъртък, след като се е провалило заседанието на Комисията по бюджет и финанси.

Каримански определи заплахата като "неприемлива". Той беше категоричен, че ще продължи да отстоява своите принципи и да прилага един-единствен стандарт, а не двоен аршин. Депутатът е сезирал органите на реда. 

Депутатът от ИТН Тошко Йорданов заяви, че това е "мутренски" похват.

На въпрос предполага ли откъде идва заплахата Каримански заяви, че не се ангажира с предположение кой е изпратил съобщението, но има предположения. "Знаете кои стоят от едната страна на кандидатурата за БНБ – спекулирам леко с реторичния въпрос, от другата страна е г-н Каримански. В тази ситуация, след като вчера на срещата в Министерски съвет обясни за разни партенки, които хвърчат из въздуха в медиите даде абсолютно логични обяснения, че това са опити да бъде очернен. След това се получава този SMS", каза Йорданов.

Премиерът Петков също заяви, че това са "мутренски" похвати, а след като стана, ясно че съобщението е изпратено от румънска карта, потърси президента на Румъния за съдействие по въпроса кой е автор на заплахата.

КОМПРОМАТИТЕ И КАЗУС ЗА 1,2 МИЛИОНА

Междувременно кандидатурата на г-н Каримански се оказа серозно компрометирана от припомнянето на една финансова измама от преди години. Историята бе разказана първо в "Капитал" и "Е-вестник" през 2009-та година. По това време депутатът от "Има такъв народ" е изпълнителен директор на "Инвестбанк", а по същото време банката "си спестява" 1,2 млн. лева.

Казусът е следният: банката блокира 850 000 лева на фирмата "ДИГ-94", но без да предупреди собственика. Заради това фирата губи парите си, които са капаро за покупка на имот. В крайна сметка "ДИГ-94" осъжда банката, която трябва да върне сумата от 1,2 милиона лева. Но банката ги връща на неграмотния 34-годишен Васил Колев, живеещ по това време в срутена сграда в "Модерно предградие" (източник: "Капитал"), който се оказва отговорно лице за фирмата, след като е вписан с фалшиви документи като съуправител на "ДИГ-94" в Агенцията по вписванията. Споразумението с Васко от името на банката е подписано от двамата изпълнителни директори тогава – Пламен Милков и Любомир Каримански. Разследващият сайт Bird.bg публикува подписите от споразумението.

Разследването по скандалния случай започва през 2015-та година, а вече 7 години Софийската градска прокуратура продължава да не намира решение на казуса.

ДВЕТЕ КАНДИДАТУРИ ДА БЪДАТ ОТТЕГЛЕНИ?

Най-доброто решение е двете кандидатури за БНБ да бъдат оттеглени. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в НС. "Призивът ми е отговорно да се седне на масата за разговори. Да се говори", каза още Христо Иванов. Той изрази надежда да бъде чут. Според него трябва да се започне разговорът на чисто и да се намери кандидатура, която да обедини управляващото мнозинство и да се ползва с подкрепата на целия парламент. Иванов коментира дали има напрежение между ПП и ИТН. "И аз го усещам", каза Иванов.

Каква е биографията на двамата кандидати и защо тази битка е толкова ключова - четете ТУК.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПРОВАЛИ ПРОЦЕДУРАТА?

Ако и двете кандидатури не бъдат оттеглени, по всичко изглежда, че изборът ще зависи от опозицията в парламента. Сметките показват, че дори и БСП, и "Демократична България" да гласуват заедно с "Продължаваме промяната" в подкрепа за Андрей Гюров, техните гласове (109) са по-малко, отколкото на "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС и ДПС (118), ако разбира се опозицията подкрепи ИТН. Може обаче и да не се стигне до избор на нов шеф на БНБ ако гласовете "против" или "въздържал се" и за двамата са повече от гласовете "за".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика