ВМА е единственото достатъчно подготвено звено да се справи с бежанска криза

2908
ВМА е единственото достатъчно подготвено звено да се справи с бежанска криза
Снимка: БГНЕС

Военномедицинска академия е единственото звено, достатъчно подготвено да се справи с бежанска криза. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ ген. Стоян Тонев, бивш директор на здравното заведение. Според него това се дължи на опита, който болницата е придобила в последните 30 години.

„Аз си спомням много добре, по време на войната в Югославия ние организирахме болница в Радуша, Македония. През тази болница минаха около 45 хил. бежанци. Екипите все още работят в болницата. Освен това сме работили и в Армения. А в Турция разкрихме болница по време на тяхното земетресение“, припомни ген. Тонев.

ВМА използва ендоскопски процедури при всички видове коремни операции

Безкръвните операции в Клиниката по ендоскопска хирургия на Военномедицинската академия (ВМА) покриват целия спектър от коремни операци...

„През последните години ние участвахме в много мисии, които са аналог на бежанска криза - Ливан, на времето в Камбоджа. Ние участвахме толкова активно, че в крайна сметка превъртяхме някъде около 300 души персонал. Те имат опита и квалификацията, за да се справят с такава криза“, коментира бившият директор на лечебното заведение.

Ген. Тонев каза още, че ВМА разполага с военнополева болница в Крумово, която може да обслужва до 40 хил. пациенти. „За 24 часа тя може да бъде разположена във всяка точка на България в помощ на населението и бежанците“, каза той. „За да се включи ВМА в справянето с бежанската криза, е необходимо само политическо решение“, допълни ген. Стоян Тонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика