ВМРО: Не само задължително гласуване, но и образователен ценз

16894
ВМРО: Не само задължително гласуване, но и образователен ценз
Снимка: БГНЕС

По-рано днес лидерът на европейските и българските социалисти Сергей Станишев предложи въвеждането на задължително гласуване.

Идеята беше подкрепена веднага от партията на Николай Бареков "България без цензура". Лидерът й коментира: "Задължителният вот е много добър вариант, за да се преборим с купените ромски гласове на ДПС".

Новооткритата любов на Станишев към задължителното гласуване беше приветствана и от ВМРО. Коалиционният партньор на ББЦ на последния евровот стига по-далеч и поиска образователен ценз.
В позиция, изпратена до медиите, "войводите" заявяват: "ВМРО неотклонно и последователно от години предлага въвеждане на задължително гласуване и образователен ценз на избори в България. Задължителният вот насърчава всички български избиратели да участват в избора на това кой ще ги управлява. Той ще намали влиянието на етническите партии като ДПС, чиито гласоподаватели са може би единствените досега, които гласуваха „задължително“.
По-нататък се продължава с това, че партията нееднократно е "заявявала, че че ДПС е вредна за България и трябва да бъде изолирана от властта. Още от 2009 г. ВМРО предложи обединение на българските политически сили срещу ДПС, което не беше прието от управляващите тогава".
От партията допълват за задължителното гласуване: "Мотивите на ВМРО за въвеждането на образователен ценз най-кратко могат да обяснят със спазването на Конституцията. В нея е записано, че всеки български гражданин има и права, но и задължения.

Задължително гласуване и членство в банковия съюз на ЕС, категоричен е Калфин

Необходимо е да гласуваме задължително. Такова мнение изказа водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин по време на среща – ди...

Ако някой не изпълнява задължението си да завърши поне основно образование, тъй като обучението да 16-годишна възраст е задължително по основния ни закон, то той не би следвало да има правото да избира, аргументират се от партията".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика