X
 
 

ВМРО: Сръбските власти се подиграват с българите в Западните покрайнини

4356 18
photo of ВМРО: Сръбските власти се подиграват с българите в Западните покрайнини
Снимка: ВМРО
В Босилеград сръбската власт арестува лекари и застрашава здравето и живота на българското население. Това е поредна скандална антибългарска акция на местните и централните сръбски власти в една от българските общини в Западните покрайнини.

Това пише в писмо до медиите, изпратено от ВМРО.

Над 5 млн. лв. годишно струва кражбата на вода в софийските гета

​300 000 кубически метра вода месечно - толкова крадат живущите в гетата на столичните квартали "Филиповци" и "Факултета". Тази информа...

ВМРО винаги е защитавала българите в Западните покрайнини и се ангажира чрез дипломатически канали да провери случая. Българската държава трябва да настоява за отговор кой е разпоредил акцията срещу докторите, дошли от България. Заради задържането им над 50 души – представители на българското малцинство в Сърбия, сред които и деца, са чакали цял ден и не са могли да се възползва от обявените безплатни прегледи, поясняват от Движението.

На 13 ноември евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки в понеделник ще внесе сигнали да Европарламента и Европейската комисия. Той ще сезира за случая със сънародниците в Западните покрайнини комисаря по разширяването и комисаря по външните работи.

Ако Сърбия е държава, която иска да следва европейските ценности и желае да бъде част от Европейския съюз, не би допуснала потъпкване на правата на българското малцинство. Поредният случай обаче показва, че явно западната ни съседна държава не само не зачита правата на сънародниците ни, но впряга и силовия си държавен апарат да действа срещу интересите на българите, твърдят от ВМРО.

Съвместна акция на сръбската полиция в Босилеград и на Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването провалиха безвъзмездна хуманитарна медицинска акция за прегледи на социално застрашени и нуждаещи се от специализирана медицинска помощ граждани на Босилеград, пише още в писмото.

От Движението прилагат разказа на председателя на КИЦ „Босилеград” Иван Николов за случая:

Лидерът на ВМРО в Сливен и част от местните структури напускат партията

Председателят на областната структура на ВМРО в Сливен Георги Георгиев напуска партията. Причината е несъгласие с политиката на ВМРО в ...

По покана на Културно-информационния център на българите „Босилеград“ (КИЦ) трима лекари - специалисти от Първа МБАЛ – София, на 10.11.2017 г. в предобедните часове пристигнаха в КИЦ-а и започнаха с консултативните прегледи. В КИЦ-а бяха дошли около 50 заинтересовани граждани на Босилеград, сред които имаше и деца.

Десетина минути след като бяха започнали прегледите и консултациите в помещението влязоха и се легитимираха двама инспектори от Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването. След тях в помешенията на КИЦ-а влязоха четирима полицаи, които легитимираха лекарите, а други петнайсетина блокираха сградата на КИЦ-а отвън.

Следва двучасов разпит на служителите на КИЦ-а и лекарите в офиса на КИЦ „Босилеград“. На служителите беше връчен протокол и им беше обяснено, че са в нарушение и нямат право да се занимават с провеждането на такъв тип хуманитарни акции. Също така предупредиха служителите на КИЦ-а, че ще им бъде повдигнато обвинение.

След проведения разпит в КИЦ-а тримата лекари от София бяха отведени и задържани в полицията в Босилеград в продължение на около 4 часа без да ги разпитват и без да им съставят протокол. Тримата лекари бяха пуснати от полицията след интервенцията на Генералното консулство на Р България и на Генералният консул в Ниш Едвин Сугарев.

Заинтересованите граждани чакаха лекарите през целия ден и постепенно се разотидоха, с което медицинската хуманитарна акция бе напълно провалена.

От ВМРО искат незабавни и радикални мерки за опазване на жп линията край „Факултета“

Общинският съветник от ВМРО – Българско национално движение Карлос Контрера изпраща остро писмо до Национална компания „Жел...

КИЦ „Босилеград“ изразява съмнение, че тази акция бе подготвена в отговор на действията на българската държава, с които бяха ограничени възможностите на кметството в Босилеград да извозва стотици нуждаещи се от медицинска помощ граждани във Военно-медицинска академия в София, а след това да ги изнудва да гласуват за него на местните избори.

В момента медицинската помощ на Военно-медицинската академия се оказва чрез Генералното консулство на Р България в Ниш.

КИЦ „Босилеград“ изразява огорчение и протест от нечовешката постъпка на сръбските власти, с която те лишиха десетки босилеградски граждани да се възползват от безплатна и специализирана медицинска помощ от лекари които от чисти хуманитарни подбуди на собствени разноски дойдоха от София в Босилеград, за да помогнат на хората, които нямат друга възможност да се възползват от лекарска помощ.

От КИЦ „Босилеград“ смятат, че това е сериозен акт на предупреждение към КИЦ-а след проведените дейности по повод отбелязването на Деня на Западните покрайнини и алармиране на българската общественост за изключително трудното социално-икономическо положение на българското малцинство в Западните покрайнини.

Симптоматично е също така, че тази акция бе проведена след като председателят на Народното събрание на Р България г-н Димитър Главчев при посещението си в Белград пред сръбските политици и държавници постави редица въпроси, касаещи положението и правата на българското малцинство в Сърбия, завършва изявлението.

Actualno.com

Етикети:

18 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ньойския договор почива на исторически фалшификации, а сръбският геноцид над българите през последните 150 години е добре документиран. Смятам че това е сериозно основание България да си поиска западните покрайнини.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  а какво ще кажеш за сегашния геноцид срещу българите в българия,който вече е над 30 години...изстребление,което е дирижирано от българските политици,включително и патриотарите.как така за 30 год.демокрация 2 млн българи ги няма?
  : 0 !
 • Да ма 5.2 Да ма преди 1 година Профил на трол?
  Такъв "геноцид", че твоя "център-нападател" БОКо е щел да са пребие да се катери по покривите за да настройва ТВ-антените за да се докосне поне виртуално (по ТВ) до тоя "геноцид", нали!? Въпреки че фамилно е бил от оядената насилническа БЛП-милиционерска номенклатура! Ами те там, в западния шоплък, така нарочените за "българи" не щат да чуят за Б-ия или нещ виж още ›› о българско! Да не говориме, че вилнеещата и до днес пропагандно-манипулационна националистическа догма на БКП-циганизираната "новата българска единна [национал-]социалистическа нация" (от 1963) на БКП+ДС и сомовитския влашки манго Яшар Замфиркьо (Тодор Живков - Тато от Правец) и делиорманнския мангасар Пънчо Кубъдънъ, се олицетворява днес на най-високо ниво все от БКП-побългарени ДС-индо-"българи", включително внос по второ направление от Югославия (като катуна на цар Киро) или пък катун-внос по първо направление - чшае-шукарие БКП-партсекретарския ВКР-копелдак ht tp : // bit.ly/2g2VUa5 винкел-тарабата Балефф, ДС-прасето "Ванчо" гюфто-албинос КараКочината, ДПС+КТБанк-финансирания евро-депутатин Джамбаз-менгянски ДуПе-"войвода", Чукулинка фелацио субсидерова, .... По всичко личиче си от слугинажа на циганската патриотарстваща БКП-ШАЙКА на ДС-ШКЕМБЕТАТА и съчетаваш БОКоФИЛИЯТА с евроФЕЛАЦИОТО ht tp : // tinyurl.com/qzkd8g4 и с комунистически мутро-милиционерско-ченгесарската американоКОПРОФИЛИЯТА ht tp : // tinyurl.com/o4df25a и рускоКОПРОФАГИЯТА ht tp : // tinyurl.com/oz9jx6t
  : 0 !
 • Анонимен 5.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  правилно и не само ония в шоплука не искат и да чуят за българия,но и тези в бесарабия!много от таканаречените бесарабски българи идват с нагласата за големи пари и заплата от 3-4 бона,но остават разочаровани,тъй като според бг държавата стават единствено за миене на чинии и чистене на тоалетни...не искат и да чуят за български политици и особено патриотари-идват ядат,пият на корем,стават и си зам виж още ›› инават...много от бесарабските българи отдавна се преквалифицираха на руснаци като предпочетоха да слугуват на богати руснаци,отколкото да чистят тоалетни за 500 лв.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  До 2 2 Аха,значи той е станал българин,за да го позлатят.Е,получил е,каквото е търсил.Да попречиш на трима лекари,да помогнат на бедни,онеправдани хора,в случая-българи от забравените Западните покрайнини,трябва да си скот,а не човек.Трима лекари не могат да помогнат на всички българи,обаче.Сърбия демонстрира нехуманност към българите в Западните покрайнини ,не за първи път и трябва да бъде наказа виж още ›› на.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ето какво казва една от лекарките отишла да прегледа хората там:ние отидохме,за да видим здравословното състояние на българите там!повтарям българите...не знаех,че вече лекарите подбират пациентите си по етнически признак и означава ли,че ако отиде сърбин за преглед,то той ще бъде оставен да умре...келепирът е в основата на съществуването на българската нация и подобни фалшиви и лицемерни хуманнос виж още ›› ти са достойни за презрение...
  : 2 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Медицината - ударен юмрук на национал-социалистическата пропагандна на БКП-ШАЙКАТА с ДС-ПКЕМБЕТАТА!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Щом в акцията са включени патриотарстващите алъш-вериш БИЗНЕСМЕНИ от ДС-подразделенията от БКП-побългарените катуни на Каракачан, Джамбаз, Субсидер, Балефф, ..... значи става въпрос за поредното многомилионно източваяне на бюджетни средства под патриотарско пропагандно прикритие! Също като случаите с Митко Георгиев, Спаска, рушветчията Ризин, софийската рентиерка Зденка Тодорова (която е от постоя виж още ›› нното ДС-трапезно присъствие и живее и богатее в София и ходи до западния шоплук само със задгранични командировъчни и събира за счетоводно осребряване всякакви фактури, кръчмарски сметки, билетчета за обществен транспорт, ...! Отделно презграничната контрабанда на дребно с разни стоки от България и Сърбия!)! Само дебили (без извинение) може да се връзват на подобни пропагандни далавери на софийските патриотарстващи гюфтовци!
 • ДуПеСе да се закрие 3.1 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Сърбофашист!
  : 15 !
 • Алеко Костантинов 3.2 Алеко Костантинов преди 1 година Профил на трол?
  "Сега да има някой да освободи Македония, догдето е нашата партия на власт, че аз да те науча тебе какво се вика келепир. Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене...И иди, че не бъди патриот, иди после това, че не съчувствувай на македонците..." &qu виж още ›› ot;Разни ДуПе-та, разни идеали"
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Айде, айде 2 Айде, айде преди 1 година Профил на трол?
  Ако е необходима медицинска "хуманитарна акция" за някого, то това е най-належащо за ХОРАТА (данъкопладци и гласоподаватели) в самата България (членка на ЕС!?) , където "здравеопазването" е на практика ГЕНОЦИД над населението от ползващите безконтролно и безлимитно с привилегии правителствена болница, МВР-болница, ВМА-болница, патриотарски башибозуци ....! А и никой не споменав виж още ›› а и дума КОЙ организира и финансира тая лекарска "хуманитарна акция"?! От отговора на тоя въпрос ще се изясни публично и доколко акцията е "хуманитарна" или си е пропагандна с цел манипулиране на населението в самата България, което въпреки мародерски прибираните "здравни вноски", не получава НИКАКВИ медицински услуги и грижи от т.нар. "здравна каса"! Ако дойдат турски лекари в България за "хумнитарна акция" - ще ги гонят и бият ли патриотар-гювечарите от БКП-ШАЙКАТА с ДС-ШКЕМБЕТАТА, както чшае-шукарие БКП-партсекретарския ВКР-копелдак ht tp : // bit.ly/2g2VUa5 винкел-тарабата Балефф гонеше и биеше бабите (български гражданки!) на границата преди около година, защото нямало да гласуват за неговия ДС+БКП-катун?! Защото тия в западните покрайнини са шопи, които в зависимост от келепира се пишат я сърби или/и я шопи под девиза "Кеко пари - теку бугари! Нема пари - нема и бугари!"! Има едно "постоянно трапезно присъствие" от 10-тина уядени "българи" от "западните покрайнини" (които Виденов наричаше "източните покрайнини на Сърбия"!), които като бивши титови комунисти са свикнали да са правоимащи и с привилегии, и са се закачили като пропагандни КЪРЛЕЖИ под патриотарско прикритие към българския бюджет (най-вече на "секретните" служби)!
 • ДуПеСе да се закрие 2.1 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Тъп античен македоноид към сръбските служби!
  : 24 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  няма да забравя как един от първите провъзгласили се за "българи"от р.македония след падането на демокрацията на име митко георгиев от струмица на един митинг в софия беше обиждан,нагрубяван и удрян,а той горкичкият очакваше да го позлатят...същият е и случаят с новата "бг богиня"спаска митрева от гевгелия,която беше разкарвана из сандански като куфар с един мерцедес и вместо а виж още ›› дмирации получи от санданчани обиди,псувни,нецензорни подхвърляния и т.н. та това е съдбата горе-долу на тези несретници-дори и майка българия ги използва и след това ги захвърля като непотребна вещ!
  : 5 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  БКП-побългареното индо-"българско" ДС-патриотарстващо ДуПе пак се кълне ht tp : // bit.ly/2htoynQ в геронтологична любов на баба си Любица Кулезич!
  : 2 !
 • Анонимен 2.4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  преди няколко години,българия реши да докара в центъра на софия групичка "българи"от западните покрайнини,за да протестират срещу властите в сърбия!нито един софиянец не се присъедини към тях да ги подкрепи,при което пролича колко дълбоки са корените на сърбоманията в българия.коментарите на минувачите бяха доста категорични:тези пък какво искат,ние не можем да се изхраним,а те дошли тук виж още ›› да протестират,да си ходят в сърбия.вместо подкрепа обиди и псувни... виж сега друго си като дойде лепа брена и драгана миркович-поне 60-70 хиляди публика на националния стадион!
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Алтернативен 1 Алтернативен преди 1 година Профил на трол?
  Сръбските Комунисти са Големи Лайновози. Това е лицето на комунизма в сърбия подвластен на руснаците-Терор!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  много интересно защо таканаречените българи от близката чужбина вместо съчувствие и разбиране получават агресия и омраза от обикновените хора по улиците...нормалните данъкоплатци български граждани страшно много ревнуват издигнали се от нищото "българи"от сърбия,македония и албания от своите политици,чувстват се пренебрегнати,изоставени и може би от там идва тази злоба към тях...
  : 3 !
 • Сексолог от 1-ва градска 1.2 Сексолог от 1-ва градска преди 1 година Профил на трол?
  №1 | Алтернативен | написа: "Сръбските Комунисти са Големи Лайновози." Прав си! Затова и се привличат и допълват с БКП-побългарените индо-"български" патриотарстващи БОКоФИЛИ съчетаващи евроФЕЛАЦИОТО ht tp : // tinyurl.com/qzkd8g4 с комунистически мутро-милиционерско-ченгесарската американоКОПРОФИЛИЯТА ht tp : // tinyurl.com/o4df25a и рускоКОПРОФАГИЯТА ht tp : // tinyurl.com/oz виж още ›› 9jx6t
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Самоук художник от Айтос реди пета самос...

Иван Петров не е учил живопис, но рисува от малък. Това му дава вътрешно чувство за свобода и удоволетворение. Днес, той е зрял мъж на ...

missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 15-16 декември

Овен Празничната еуфория и цялата тази приповдигнатост ви идват твърде много. Вие умеете да контролирате емоциите си и се чудите защо...

Последно в Актуално