ВМРО видя в искането на Турция за бежанците "етническо прочистване"

2870
ВМРО видя в искането на Турция за бежанците "етническо прочистване"
Снимка: Gettyimages.com

Исканията на турския президент Реджеп Ердоган и на турския премиер Ахмет Давутоглу, поставени пред ЕС, са израз на впечатляваща политическа наглост, а поведението на европейските лидери е двоен стандарт и впечатляващо безхаберие. Това се казва в декларация на ВМРО след срещата Турция-ЕС в Брюксел.

"Турция настоява срещу всеки върнат икономически мигрант ЕС да взема от Турция един „истински“ бежанец, като за това щял да бъде представен точен график. Това искане е ярък пример за оправдаване на етническото прочистване, което извършва Анкара в своите южни провинции и в Северна Сирия. По този начин Турция цели да се отърве от милионите кюрди на своя територия, както и от кюрдите от Северна Сирия и да ги замени с аморфно мюсюлманско население от Северна Африка и Близкия изток, което да претопи и асимилира за изпълнение на неосманистките си планове за възстановяване на Османската империя", казват от ВМРО. Отделно искането за "свободна зона" в Северна Сирия е желание за окупация, смятат "воеводите".

ООН обезпокоена от сделката ЕС - Турция за бежанците

Върховният комисариат на ООН за бежанците изпитва безпокойство във връзка със сделката, постигната между ЕС и Турция, в рамките на коят...

Партията на Красимир Каракачанов се възмущава и от факта, че Турция хем иска да се отворят нови глави в преговорите за влизане в ЕС, хем в момента се смазва свободата на словото и всяка демонстрация с намек за несъгласие с политиката на Ердоган бива потушавана "със сълзотворен газ, палки и гумени куршуми". ВМРО вижда и опасност за България от шенгенското бъдеще на Турция.

"При тези факти и обстоятелства ЕС обещава на Турция да премахне визите, да отвори нови преговорни глави и плати два пъти по-голям откуп, при това само за сега. Това абсурдно „споразумение“ е ярък пример за брюкселското неумение, двуличие, лицемерие и двойни стандарти. То не решава нищо, но дава нови оръжия на престъпния диктаторски режим на Ердоган", заявяват от ВМРО.

Единственото реално решение на кризата с нелегалната имиграция е ЕС да преразгледа политиката си спрямо държавите в Близкия изток, като подкрепи светските правителства и онези фактори в региона, които реално се борят срещу тероризма на ИДИЛ и други подобни радикални ислямистки групировки. Вместо да дава 6 млрд. евро на неосманистка Турция, по-добре е тези пари да бъдат инвестирани в Либия и Сирия и да бъдат подпомогнати техните законни правителства. ЕС трябва да вдигне санкциите срещу Сирия, защото те водят до икономическа разруха, безработица и мизерия и това предизвиква миграцията на стотици хиляди мирни сирийци към Европа. Всичко останало е проява на двоен стандарт и няма да даде очакваните резултати, смятат "воеводите". Те искат това да е и позицията на България пред ЕС и да се наложи вето на широкото споразумение, което беше постигнато вчера (7 март).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com