ВСС да бъде разделен на съвети за съдии и прокурори, предлага Таня Маринова

16028
ВСС да бъде разделен на съвети за съдии и прокурори, предлага Таня Маринова

Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да бъде разделен на съвети за съдии и прокурори, заяви пред БНР председателят на Съюза на съдиите в България Таня Маринова.

Днес ССБ навършва днес 17 години от учредяването си, Маринова подчерта по повод наложеното второ наказание на предшественика си на поста, Мирослава Тодорова, че е ясно за всички, че съдебната квота не може да взема самостоятелно решение за управлението на съда. ВСС изпрати в четвъртък Тодорова да работи в Софийския районен съд 2 години вместо предложеното от дисциплинарния състав намаление на заплатата с 25%, но запазване на позицията й в Софийския градски съд.

"Категорично е посочено като проблем в съдебната ни система от Венецианската комисия, от Европейската комисия, от ПАСЕ, от Съюза на съдиите, че независимостта на системата не може да се установи, ако не се раздели Висшия съдебен съвет на такъв за съдии и прокурори", заяви Таня Маринова. "Ясно е вече за всички, че съдебната квота в сегашния ВСС не може да взема самостоятелно решение за управлението на съда. Това поставя въпроса защо едната от страните в съдебния процес има решаващо значение при кадровите решение за съда. Практиката на ВСС по дисциплинарните производства доказва това. Поставихме на обществени дебати този въпрос.

Както международни наблюдатели, така и съсловието, и обществените организации се обединиха около това, че ВСС трябва да бъде разделен. Направихме конкретни предложения в законодателството в тази насока", заяви още Маринова.

 

 

Още обсъждат номинациите за главен съдебен инспектор

И днес продължават обсъжданията на номинациите за главен съдебен инспектор в Съюза на съдиите. Резултатите от вътрешносъсловните обсъжд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика