Второ заседание по делото Йончева срещу Борисов

1771
Второ заседание по делото Йончева срещу Борисов
Снимка: БГНЕС

Днес (5 декември) в Софийски районен съд ще се проведе второто заседание по гражданското дело - журналистката Елена Йончева, сега депутат от БСП, срещу Бойко Борисов, сега премиер, и партия ГЕРБ.

Първото заседание по делото бе в началото на октомври, но тогава нито Йончева, нито Борисов се появиха в съда. В зала бяха адвокатите на двете страни, които настояха за разпит на свидетели – от страна на Йончева четирима, а от страна на ГЕРБ – трима, плюс молба за съдебно техническа експертиза.

Елена Йончева: Чакаме отговори от Борисов

Министър председателят Бойко Борисов трябва да отговори на изнесените факти, защото са засегнати въпроси, касаещи националната сигурнос...

Гражданското дело е за клевета и уронване на престижа на журналистическата професия, образувано по постъпила искова молба на Елена Йончева, с която срещу Бойко Борисов и Политическа партия ГЕРБ са предявени искове за солидарно плащане на сумата от 20 000 лева. Тази сума е обезщетение за претърпени неимуществени вреди, за които Йончева твърди, че са причинени от твърдения на Борисов, направени в началото на март месец тази година, в хода на предизборната кампания, в Бургас и във Варна. Тогава Борисов направи коментари, че докато Йончева живеела с бившия премиер Станишев е вършила работата си като журналист по горещите точки на света на държавни разноски. Йончева категорично отрече подобни твърдения.

От ГЕРБ твърдят, че има 72 документа, с кои според тях в определен период от време Елена Йончева е получила 690 000 лв. от БНТ, като подчертават, че медията е държавна.

Според адвокатът на Йончева Георги Атанасов тези 72 документа нямат никакво значение за делото и няма как да имат значение. „Защото това са неща, които се случвали в последните 15 години. Със сигурност не това е имал предвид г-н Борисов като е казал, че в началото на мандата си е платил едни много милиони за това, че Елена Йончева е имала някакви изяви със странно естество от журналистически характер“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика