Външният министър отговори на Лондон: Не отстъпваме от свободното движение

16823
Външният министър отговори на Лондон: Не отстъпваме от свободното движение
Снимка: БГНЕС

Българският министър на външните работи Даниел Митов проведе разговор с британския министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън по повод представените идеи на правителството на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия за законодателни промени и административни мерки, отнасящи се до различни права на граждани на ЕС, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Проявявайки разбиране към вътрешно-политическата ситуация във Великобритания, българската страна поддържа позицията, изразена и от ЕК, че правото на свободно движение е едно от най-важните индивидуални права на гражданите на ЕС и един от основните принципи, на които се основава Съюзът. Съществуващото европейско законодателство предоставя достатъчно механизми за ограничаване на случаите на злоупотреби и измами с правото на свободно движение.

Камерън обяви плана си за ограничаване на имигрантските вълни към Великобритания

Британският премиер Дейвид Камерън обяви днес плана си за ограничаване на вълната имигранти от Европейския съюз в Обединеното кралств...

България нееднократно е заявявала готовност за по-активен обмен и сътрудничество с Великобритания за възпрепятстване на опити за злоупотреби със социални помощи, които накърняват правото на свободно движение. Подписано е Писмо за намерение между Министерството на труда и социалната политика и министерството на финансите на Република България и Департамента по заетостта и пенсиите на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия за сътрудничество в случаите на трансгранична заетост и предоставяне на услуги и прилагане на регламентите за социална сигурност.

Част от представените днес предложения за изменения в областта на свободното движение на работна сила пораждат известни съмнения по отношение на тяхната съвместимост с принципа на недискриминация между гражданите на ЕС. В същото време разбираме, че предстои те да бъдат превърнати в конкретни законодателни и административни мерки и по-точна оценка за тяхната съвместимост с правото на ЕС, ще бъде възможна едва на този етап.

Безспорен е фактът, че мобилността на работна ръка има съществен положителен принос за икономическото развитие в ЕС. Данните за гражданите на България и Румъния, пребиваващи във Великобритания, доказани от различни изследвания, включително британски, недвусмислено сочат, че тяхната цел не е ползване на социалната система на страната. Равнището на заетост при тях е почти 80%, при средно за страната 73%. Икономически изследвания във Великобритания показват, че имигрантите от страни-членки на ЕС създават повече приходи в британската икономика отколкото са разходите, които социалната система на страната прави за тях.

България е уверена, че сътрудничеството между двете страни, включително в контекста на ЕС, във всички негови измерения, е от взаимен интерес и ще продължи в различни двустранни и многостранни формати.

40% ръст на имиграцията на Острова

Общата миграция към Великобритания се е увеличила с повече от 40% през първата половина на тази година, показват официалните данни, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика