Въпреки че не го спазваха, депутатите си отмениха зеления сертификат

4608
Въпреки че не го спазваха, депутатите си отмениха зеления сертификат
Снимка: БГНЕС

Депутатите отмениха изискването достъпът до сградите на парламенте да става със зелен сертификат. Вносители на предложението са депутати от "Възраждане".

Подкрепиха го 157 депутати, "против" бяха трима народни представители, един се въздържа. Отмяната влиза в сила от 14 март (понеделник).

Припомняме, че изискването влезе в сила, след като втори парламент и втора пленарна сесия на настоящия - народните избраници на няколко пъти отказваха да наложат на себе си ограничението, което важеше всички български граждани. Зеленият сертификат за гражданите беше въведен през октомври само с ден предизвестие. Въпреки това още в първите дни след въвеждането на изискването за депутатите стана ясно, че никой в Народното събрание не го спазва.

На входа на Народното събрание бяха предвидени възможност за антигенни тестове, като депутатите плащаха своите, а тези на представителите на медиите, сътрудниците на парламентарните групи и администрацията на парламента разходите бяха поети от бюджета на парламента.

Спорът, започнал в края на миналата година, се разгоря през тази. ГЕРБ на няколко пъти не изпуснаха да се възползват от пасивността на управляващите по темата и ги атакуваха. През февруари пък "Възраждане" събра необходимите 48 подписа за внасяне на конституционна жалба по темата.

Дебатът

Дебата откри лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Преди седмици си говорихме как зеленият сертификат ще отиде в историята и ще го забравим. Всички виждаме, че някак с разгрянето на един военен конфликт изведнъж всички апокалиптични новини, които ни заливаха по цял ден се замениха с други и цялата истерия с пандемията вече се забравя", каза той.

Зеленият сертификат за депутатите остава, въпреки че не се спазва

Въведеното изискване за Зелен сертификат за достъп до Народното събрание ще остане, въпреки че не се спазва. Това стана факт, след като...

По думите му с днешното решение се отменя един анахронизъм. 

Отговори му депутатът от "Демократична България" Александър Симидчиев. Той изтъкна, че ще подкрепи предложението, но изтъкна, че в парламентарната комисия по здравеопазване няма разпределено за разглеждане подобно решение, а все пак това е здравен въпрос. Симидчиев обясни, че това не е митична болест, а от нея са загинали 39 хиляди директно и около 60 хиляди от съпътстващи заболявания. "Това можеше да бъде преодоляно до голяма степен, ако имахме медицински, а не политически подход към темата", каза Симидчиев.

"За разлика от политиците, на лекарите и научните работници се налага да четат данни и тогава да говорят", каза председателят на здравната комисия Антон Тонев. Имаше много политически изказвания от тази трибуна, надявам се да няма повече вълни, в които да загиват близо 39 хил. български граждани, а много други да бъдат инвалидизирани, допълни той.

"Решенията по COVID кризата бяха изцяло политически от самото начало", отговори Костадин Костадинов. И отбеляза, че и днешното решение е политическо. "Нека не влизаме в тематика, в която говорим за добри експерти и лоши политици", призова той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика