Зеленият сертификат за депутатите остава, въпреки че не се спазва

2020
Зеленият сертификат за депутатите остава, въпреки че не се спазва
Снимка: БГНЕС

Въведеното изискване за Зелен сертификат за достъп до Народното събрание ще остане, въпреки че не се спазва. Това стана факт, след като в правна комисия беше отхвърлено предложението на "Възраждане" изискването да отпадне.

Изискването за депутатите, администрацията към Народното събрание, както и за медиите и гостите на парламента е в сила от 24 януари. За тези, които нямат сертификат и не желаят да се ваксинират, беше обособен пункт за тестване. Такъв има поставен и пред другата сграда на парламента - бившия Партиен дом, където заседават комисиите към НС. "Разчитам на моралната съвест на народните представители. Все пак сме си приели правила за достъп и е редно да ги спазваме, направили сме организация", каза в понеделник председателят на парламента Никола Минчев.

Припомняме, че неспазването стана видно още в деня на първото пленарно заседание след въвеждането на мярката. Влизането в парламента продължава да бъде както досега, без значение дали имаш или нямаш зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за COVID-19. Депутатите на Костадин Костадинов обявиха, че няма да се съобразяват с изискването, още когато то беше одобрено от парламента.

По време на заседанието на правна комисия днес депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева отново обяви, че зеленият е дискриминационен и трябва да отпадне. Аргументите ѝ обаче не бяха приети и почти без дебат предложението беше отхвърлено.

Реакциите

Кой съд казва, че зеленият сертификат е противоконституционен? Костадинов: Казват конституционалисти (ВИДЕО)

Влязохме през вратата, както всеки път. Нямам сертификат. С абсолютно нищо не се различавам от другите граждани, които трябва да показв...

Още тази сутрин пред Actualno Костадинов беше категоричен, че нито той, нито партията му възнамеряват да спазват изискването. А на въпрос как ще влиза в парламента, при положение че правилото вече е в сила, той отговори: "През вратата".

"Ние се борим това да отпадне за всички българи. Ще влезем, както влизаме всеки ден. Тези сертификати са противоконституционни", обяви зам.-председателят на партията Цончо Ганев.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отново отказа да отговаря на въпросите на медиите, а съпартиецът му Пламен Николов, който бе номиниран за премиер в предишния парламент, предпочете да обясни само за себе си без да заеме категорична позиция дали правилото трябва да се спазва.

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова от ГЕРБ критикува колегите си, отказали да се съобразят с новите правила: "Това е тяхна лична позиция. Аз мисля, че правилата така или иначе трябва да спазваме всички иначе няма никакъв смисъл да ги измисляме".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com