Вътрешният министър обясни защо е върнат в Турция противник на Ердоган

2200
Вътрешният министър обясни защо е върнат в Турция противник на Ердоган
Снимка: БГНЕС

Абдуллах Бююк е върнат на турските власти през август 2016 г., защото е имал наложена заповед за напускане на страната, тъй като е нарушил няколко разпоредби, свързани с престоя на чужденците у нас.

Това твърдение изказа вътрешният министър Христо Терзийски по време на парламентарния контрол.

”Der Spigel”: Борисов е помагал на Ердоган в гоненията на негови противници

Разследване на ”Der Spigel” показва, че Бойко Борисов е помогнал на турския режим да преследва членове на опозицията. Преми...

Бююк не предоставил информация на държавните органи у нас къде живее. Той е изведен от страната ни и на база споразумение между ЕС и Турция, което касае именно незаконно пребиваващи лица, заяви още той.

През 2016 са изведени още 90 човека, през 2017-105, през 2018-70, през 2019-108 , а от началото на годината - 58 лица, уточни Терзийски.

Припомняме, че скандалът с екстрадицията на Бююк отново стана тема в публичното пространство след разследване на ”Der Spigel”, което твърди, че Бойко Борисов е помогнал на турския режим да преследва членове на опозицията. Премиерът на България нарушил международните конвенции, пишат авторите на материала Димитър Ганев и Максимилиан Поп.

Тайната кореспонденция от турското посолство в София, до които ”Der Spigel” си осигурил достъп, предполагат, че премиерът Борисов, бившият български генерален прокурор Сотир Цацаров и българските спецслужби са участвали активно в депортирането на турски член на опозицията след опита за преврат в Турция през юли 2016 г. - въпреки че българските съдилища преди това изрично са протестирали срещу искане за екстрадиция.

Така списанието информира за подробностите около депортирането на Абдула Бююк, когото Анкара обвинява във връзки с организацията на противника на Ердоган Фетхуллах Гюлен. Бююк без много шум беше предаден на Анкара през август 2016 г.- без съдебен процес, без да му се даде възможност за консултация с юрист или да обжалва решението на София. За отбелязване е също, че тогавашният вицепрезидент Маргарита Попова е отказала убежище на турчина.

България тихомълком е предала хора, правили скандални разкрития за турската власт

Двама турски граждани, поддържали акаунта на интернет феномена под името "Фуат Авни" в Twitter и чрез него провокирали редица скандали ...

От ”Der Spigel” уточняват, че българският премиер Бойко Борисов и шефът на тайните служби се срещнали с турския посланик в София, за да обсъдят случая Бююк. Малко по-късно е имало среща и между турския посланик и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От публикацията в немското списание се разбира, че Цацаров бил предал на представителя на Анкара информация за Бююк.

От ”Der Spigel” правят извода, че с действията си Борисов, Цацаров и шефът на българските тайни служби са помагали на Ердоган да преследва своите политически опоненти. Това нарушава международните конвенции в повечето европейски държави, констатира списанието.

В свое интервю самият Бююк разясни защо съди България и как е изтезаван в Турция.

о думите му, той дошъл в България в началото на 2016 г., за да открие фирма за интернет услуги. Дни по-късно е задържан. Българският съд отказва екстрадирането му по искане на Турция. Малко след това обаче с него започнали да контактуват лица, които му казали, че работят за националната сигурност на държавата. "На мен ми казаха, че бюрото по миграция ще ми даде пребиваване и няма да имам проблеми", разказва Бююк.

Още за разкритията му прочетете в този материал.

Предаденият на Турция Абдуллах Бююк обясни защо съди България в Страсбург и как е изтезаван

Предаденият турските власти бизнесмен Абдуллах Бююк, обвиняван за близък до организацията на Фетуллах Гюлен - ФЕТО, е завел дело срещу ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика