X
 
 

Възстановиха стария праг на преференциите само месец след промените

571 0
Възстановиха стария праг на преференциите само месец след промените
Снимка: БГНЕС
Депутатите приеха окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс, които предвиждат възстановяването на стария праг при преференциите

Така отново заработват старите правила – 7% праг на парламентарните и местните избори и 5% на изборите за депутати в Европейския парламент.

Решението дойде, след като вече бяха приети изменения в изборното законодателство на 14 февруари 2019 г. и след общественото недоволство.

Правна комисия одобри връщането на стария праг при преференциите

Комисията по правни въпроси прие на второ четене промените в Изборния кодекс, които предвиждат възстановяването на стария праг при преф...

Според тогава гласуваните текстове избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а на парламентарните - не по-малко от регионалната.

Същото се отнасяше и за местните избори, когато избраният кандидат трябваше да получи не по-малко от общинската избирателна квота.

Депутатите отхвърлиха предложението между двете четения на промените в изборното законодателство на Христиан Митев от НФСБ за праг на преференцията на местен вот от 20%.

Народното събрание отхвърли и предложенията на ДПС да отпадне принципът за уседналост.

Край парламента шум се вдига, лъскат щитове и саби

Обобщение на седмицата: Край парламента шум се вдига, лъскат щитове и саби. Не се вижда някой да пристига, нито пък нещо важно вътре да...

Остава без промяна и машинното гласуване – в 3000 секции на европейските избори и 6000 на местните. От догодина пък страната ни поема път към цялостно въвеждане на машинния вот.

"Смятаме, че прагът на преференциите за местни избори от 20% е по-адекватен от предложения 7-процентов." Това каза народният представител от НФСБ Христиан Митев по време на дебата.

Според него той ще гарантира по-качествен състав на общинските съвети. Митев обърна внимание, че досега в местни избори особено в по-малки общини е било възможно със стотина гласа да се пренареди цялата кандидатска листа.

По думите му по този начин се създават възможности за корпоративен, контролиран вот и за купуване на гласове.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари

Овен Това ще е седмица, в която събитията ще са решаващи за вашето професионално развитие. От значение ще е вашата реакция на случващото се и степента,...