Вземат пари от прокуратурата, дават ги на БАН: Гешев видя радост за мафията

9465
Вземат пари от прокуратурата, дават ги на БАН: Гешев видя радост за мафията
Снимка: БГНЕС

Мафията се радва, защото депутати предлагат да бъдат взети 20 млн. лева от бюджета на прокуратурата и да бъдат дадени на БАН. Тази гледна точка изказа главният прокурор Иван Гешев по време на редовно заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщава Lex.bg.

Предложението, касаещо Бюджет 2022 на държавата, е на депутати от управляващата коалиция - Любомир Каримански и Ива Митева от „Има такъв народ“, Кирил Симеонов, Пламен Шалъфов и Ивайло Шотев от „Продължаваме промяната“, Румен Гечев от БСП, както и Георги Ганев и Владислав Панев от „Демократична България“. А един от основните мотиви е, че така ще се стимулират младите учени да остават в БАН, след като за последните 5 години 130 млади учени са влезли в академията на мястото на пенсионирани такива. Депутатите смятат, че е редно парите да се вземат от прокуратурата, защото там предстои преструктуриране, което е необходимо, за да има по-резултатна работа на институцията.

Михаил Екимджиев: Гешев може да бъде отстранен за няколко седмици

„С конкретни законови мерки отстраняването на главния прокурор от длъжност би могло да стане за няколко седмици. Има закони, коит...

"Това е лоша новина за върховенството на правото в България и потвърждава опасенията на ръководството на прокуратурата за сериозен регрес в областта на правата на човека, върховенството на закона и разделението на властите. Не знам чий политически ум е измислил тази идея, зад която видимо прозира опитът да се окаже натиск върху прокуратурата и съдебната власт и да се представи всичко това като някакво некоректно отношение към БАН. Нямаме напрежение с представителите на научната общност, изключително много уважаваме БАН и представителите на образованието и няма да влезем в конфликт с тях. Те имат нужда от сериозно финансиране. Но българската държава, в случая Народното събрание, е задължено да спазва Конституцията и да осигури финансиране на съдебната власт, чиито бюджет е самостоятелен. По какъв начин ще го осигури, е задължение и правомощие на НС", обобщи Гешев.

Според главния прокурор, като се вземат тези пари от прокуратурата, нямало да има достатъчно средства за експертизи, а като няма пари за експертизи, не могат да се водят дела.

Очаква се въпросът с бюджета на прокуратурата да бъде обсъден днес, 17 февруари, на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет. Председател на заседанието трябва да е правосъдният министър Надежда Йорданова. "Бюджетът на прокуратурата за тази година е малко над 330 млн. лева. Имаме ли усещане за справедливост в обществото. Имаме ли наказани за корупция по високите етажи? Не, нямаме", заяви тя през декември 2021 година.

Още: Идея на управляващите: С ваучери за храна да ходим на кино, театър и музеи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика