За цял работен ден депутатите не гласуваха нито един текст от новия антикорупционен закон

3772
За цял работен ден депутатите не гласуваха нито един текст от новия антикорупционен закон
Снимка: БГНЕС

За цял работен ден днес (19 септември) народните представители не успяха да гласуват нито един текст на второ четене от законопроекта за нов антикорупционен закон.

Причината - проблеми със сайта на парламента, спорове в (не)коалицията между ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

Какво се случи?

Още в началото на заседанието депутатите излязоха в уж 15-минутна в почивка, защото докладът от заседанието на правна комисия преди седмица не е готов. След около 40 минути започна работата по текстовете, но тя си остана само до четене на доклад, поредица от изказвания, реплики и дуплики и няколко редакционни предложения.

Депутатите дебатираха основно на какви критерии да отговарят бъдещите членове на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Още: НС прие на първо четене проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон

Размяна на реплики предизвика предложението на народния представител от ПП-ДБ Стою Стоев в закона да бъде разписано кандидатите да притежават седем вместо пет години юридически стаж, както и юридическо или икономическо образование или седем години стаж в службите за сигурност. Стоев направи редакционна поправка и за това членовете на бъдещия антикорупционен орган да се избират от Народното събрание с мнозинство от две трети.

"Знаете, че този законопроект е свързан с Плана за възстановяване и устойчивост, знаете че имаше задълбочена комуникация за него", добави депутатът.

Той каза, че по отношение на въпросните две предложения за редакция са получени препоръки да бъдат изпълнени. Относно избора на членове, Стоев направи и следващо предложение членовете на номинационната комисия, която ще се сформира при всеки избор на състав на антикорупционния орган, да изготвят подробен доклад и "препоръчително класиране на кандидатите", което да бъде предоставено на ресорната парламентарна комисия. Още: Надежда Йорданова за вота по антикорупционните закони: Политическо помпане на мускули (ВИДЕО)

ГЕРБ плаши с Конституционния съд

Радомир Чолаков от ГЕРБ възрази като посочи, че ако подобно предложение се приеме, то би поставило работата на парламента в режим на обвързана компетентност и отбеляза, че това би последвало и при избора на Висш съдебен съвет (ВСС), Инспекторат към ВСС, Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), Комисия за финансов надзор (КФН).

"Да приемем, че номинационната комисия ще извършва класиране с първо, второ и трето – означава да поставим Народното събрание в условие на обвързана компетентност. Аз като народен представител това не мога да го приема", добави той. Още: На комисия: Депутатите приеха предложението на ГЕРБ за борба с корупцията

Чолаков поиска редакция на предложението на Стоев - вместо думите "препоръчително класиране", да бъде разписано "препоръчително оценяване на кандидатите".

Чолаков коментира и възможността за избор на членове с две трети мнозинство като припомни разпоредбите на Конституцията, където ясно е указано, в кои случаи се изисква различно мнозинство. Той бе категоричен, че ще подкрепят законопроекта, но ако въпросните поправки бъдат приети, то от ГЕРБ-СДС ще сезират Конституционния съд. 

В реплика Петър Петров от „Възраждане“ попита как човек с висше икономическо образование ще може да вземе решение за постановени съдебни решения и съдебни практики. "Да не променяме правилата за избор на членове, само защото са намерени определени личности, които да бъдат назначени", апелира депутатът. Още: Острие на ГЕРБ одобри на 99% изводи за несъстоятелността на КПКОНПИ

"Кратка" почивка

До гласуване на спорните текстове така и не се стигна. Около 11.30 ч. народните представители си дадоха 20-минутна почивка, която продължи почти два часа. След това председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи пленарният ден да продължи до 14 ч. заради предстоящо заседание на една комисия. Така антикорупционните промени блокираха още на старта заради ново неразбирателство между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Очаква се работата по него да продължи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът "Главчев" краде 100 млн. лв. от пенсиите: ПП-ДБ иска извънредно заседание на парламента

Бивш здравен министър обяви, че ще съди "Капитал"

Нанков: Откакто ГЕРБ не е на власт, пътищата не се поддържат

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика